Batut: Broj umrlih od virusa korona tek za mesec dana

Institut "Batut" tražio je rok od nešto više od mesec dana da Balkanskoj istraživačkoj mreži (BIRN) dostavi podatke o broju preminulih od virusa korona, iako se informacije o smrtnim slučajevima svakog dana unose u informacioni sistem Covid-19, objavljeno je na sajtu Javno.rs.
Batut: Broj umrlih od virusa korona tek za mesec dana
Foto: Marija Erdelji
Pošto su se pojavile nezvanične informacije da preminulih ima više od broja koji se svakodnevno objavljuje na sajtu covid19.rs, novinari BIRN-a tražili su zvaničnu potvrdu od Instituta Batut, koji upravlja tim informacionim sistemom.
 
Novinari BIRN su 8. maja od Batuta tražili podatke o ukupnom broju preminulih od virusa korona, kog su pola, kojim starosnim grupama pripadaju i u kojim bolnicama su preminuli. Umesto odgovora, sedam dana kasnije, nadležni iz Instituta su uputili dopis BIRN-u u kome traže odlaganje slanja odgovora do 16. juna.
 
U dopisu se navodi da "u informacionom sistemu Covid-19 ne postoje predefinisani izveštaji koji bi automatski pružili podatke" koji se traže - ukupan broj preminulih, broj preminulih prema polu, starosnoj grupi i bolnicama u kojima su preminuli.
 
Dalje navode da je za te podatke potrebno ostvariti "veliki broj unosa", što zaposleni trenutno nisu u mogućnosti da urade jer su "opravdano zauzeti zbog pandemije". Zbog toga, Institut podatke ne može da dostavi pre 16. juna, što je mesec i po dana od slanja zahteva. 
 
Informacije da preminulih od virusa korona ima više nego što je zvanično objavljeno stižu iz Niša, gde je odbornička grupa Niška inicijativa iznela nezvanični podatak da je u tamošnju "kapelu primljeno čak 360 preminulih koji su tretirani kao zaraženi". Zvaničnu potvrdu nisu dobili, iako su se obraćali različitim gradskim službama. 
 
Vlada Srbije je 28. marta uspostavila Informacioni sistem Covid-19 i u njega se slivaju sve informacije u vezi sa epidemijom virusa korona. Fondacija Šer je ustanovila da su od 9. do 17. aprila korisničko ime i lozinka za pristup informacionom sistemu bili dostupni na sajtu jedne zdravstvene ustanove, čime su mogli biti ugroženi osetljivi podaci o epidemiji, podseća BIRN.
  • Najsmesniji virus sa

    22.05.2020 11:29
    Fejsbuka
    Jel to ona struka koja se smejala najsmesnijem virusu u istoriji ?
  • Liar

    22.05.2020 10:04
    Zašto ne pitate ceo krizni štab da li su spremni da potpišu pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću izjavu u kojoj kažu da su svi podaci koji su izneti istiniti.Zašto ne podnesete zahtev povereniku za informacije od javnog značaja,da vam se dostavi kopija knjige umrlih koja se vodi u svakoj bolnici,i mora biti potpisana.Gurajte tu priču,ona je za insajder.Mislim da ćete tek tada videti razmere laži i prevara.
  • Prvi pravi botfucker

    22.05.2020 09:26
    Bog te vido Dejane ovi Vucka smatraju za sveca. Nisu normalni. Ovom @Nepismenom smo otkrili koji je bio omiljeni predmet u skoli. Vuciceva slika, naravno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".