Prvog dana više od 100 osoba testirano na kovid na lični zahtev

Prvog dana testiranja na korona virus na lični zahtev javile su se 132 osobe u Srbiji, a direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić kaže da ih je najviše bilo u Beogradu, gde se na komercijalno testiranje javilo 66 građana.
Prvog dana više od 100 osoba testirano na kovid na lični zahtev
Foto: Pixabay
Testiranje na lični zahtev počelo je juče, cena PCR testa je 6.000 dinara, a direktorka RFZO navodi da mogu da se testiraju apsolutno svi građani i nije neophodno navesti razlog testiranja.
 
Radojević Škodrić je rekla da su testirani bili u uzrasnoj grupi od 22 do 47 godina, a samo tri osobe bile su starije od 65 godina.
 
"PCR test važi 72 sata od momenta izdavanja potvrde", rekla je Radojević Škodrić.
 
Navela je da potvrda može da se dobije i elektronskim putem, da je cena testa od 6.000 dinara neprofitabilna i da toliko košta sam test, usluga i potrošni materijal.
 
Testiranje za maloletnike i studente uz indeks je besplatno, ukoliko putuju u zemlju gde je za ulazak neophodno da imaju PCR test.
 
Prema rečima v.d. direktora Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", Verice Jovanović, uplata se obavlja preko jedinstvenog žiro-računa koji se nalazi na sajtu portala covid-19 Vlade Srbije i gde je takođe objašneno na koji način treba izvršiti uplatu.
 
"Sa tom potvrdom se dođe u zdravstvenu ustanovu gde se obavi testiranje. Uzimanje brisa traje minut-dva, a celokupna procedura, ne duže od pet minuta. Ostavljaju se lični podaci o osobi koja zahteva testiranje i u roku od 24 do 48 sati se dobija rezultat", rekla je Jovanović.
 
"Podaci o svakom licu koje obavi testiranje ulaze u bazu kovid 19 koja nam je neophodna za epidemilološko praćenje situacije na teritoriji naše zemlje", dodala je.
  • Dren ko zdrav

    23.05.2020 22:05
    Prodaju vam kineske testove olala kreteni.
  • @Penzioner

    23.05.2020 20:43
    Профит је разлика између трошкова и прихода. Услуга сестре и лаборанта је трошак јер примају плату, а није профит чак ни за њих лично јер су за плату морали да раде. Термини су мало другачији у комунистичкој економији па вас то можда буни. Али та је економија пропала, тако да је ирелевантна.
  • radoje d

    23.05.2020 19:03
    Kad se placa, ima svega...
    ".. cena PCR testa je 6.000 dinara.."
    - Kada treba da se naplati, ima testova koliko hoces a kada je trebalo preventivno testirati hiljade gradjana onda testova nije bilo !!
    - Isto kao i sa maskama i rukavicama, bar u Beogradu. Ja sam ih od 16.3. skoro 3 nedelje bezuspesno trazio. Uspeo sam tek krajem marta da kupim 10 maski i 10 pari rukavica. A stizale su iz Kine "tonama"...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.