Rešenje države za zaštitu od grada su strelci sa platom od 4.000 dinara

Nakon elementarne nepogode koja je opustošila poljoprivredne useve i oštetila imovinu građana u nekim delovima Srbije, kao i prethodnih godina ponavlja se pitanje o efikasnosti protivgradne odbrane.
Rešenje države za zaštitu od grada su strelci sa platom od 4.000 dinara
Foto: Pixabay
Kako navodi Nova ekonomija, plate strelaca ostale su nepromenjene i ta naknada iznosi 4.000 dinara mesečno.
 
O neefikasnosti protivgradne odbrane oglašavala se i Državna revizorska institucija, još krajem 2018. godine. Njihov ključni nalaz tada glasio je da "Republički hidro-meteorološki zavod (RHMZ) prilikom planiranja sredstava potrebnih za funkcionisanje protivgradne zaštite, distribuciju protivgradnih raketa i održavanje lansirnih stanica, ne obezbeđuje u dovoljnoj meri zaštitu poljoprivrednog proizvoda i poljoprivrednog proizvođača".
 
Od tad je prošlo godinu i po dana, a slike iz nekih delova Srbije i dalje ukazuju da rešenje nije na vidiku. Gostujući na RTS-u, to je svojom izjavom potvrdio i direktor Republičkog-hidrometeorloškog zavoda, Jugoslav Nikolić.
 
"Država za nadoknade, koje zaista jesu simbolične, za jednu sezonu izdvaja oko milion evra za strelce. One su takve kakve jesu. Po zakonu o odbrani od grada i lokalne samouprave su subjekti sistema i one učestvuju u podršci sistemu na svojoj teritoriji", izjavio je Nikolić.
 
Prema njegovim rečima, problem koji se odnosi na protivgradnu zaštitu trebalo bi da "bude usklađen u narednim godinama".
 
Kako kaže, aktivirane su sve predviđene stanice u ovoj sezoni, od kojih je jedan broj automatizovan. Takvih stanica ima 104 na području Radarskog centra Valjevo i još nekoliko na drugim centrima.
 
"U procesu je takozvana automatizacija lansirnih stanica, koja bi trebalo da obezbedi još veću sigurnost i efikasnost. To će se realizovati u narednim godinama i teče po planu", rekao je Nikolić i dodao da se ove godine delimično automatizuju radarski centri na Bukulji i na Fruškoj gori, dok se u narednih nekoliko godina to očekuje u celoj Srbiji. 
 
Nikolić dodaje da je pred početak ove sezone obezbeđeno 18.000 raketa što je, kako navodi, "apsolutni rekord", kao i da se tokom poslednje nepogode dejstvovalo sa osam radarskih centara, ali je, objašnjava, ipak došlo do pojave grada.
  • @drr

    24.05.2020 21:14
    Vec vise od jedne decenije drzava subvencionise osiguranje i daje besplatno materijal za mreze tj. refundira nepovratno nabavku opreme. Rad na postavljanju ide na trosak poljoprivrednika.
  • drr

    24.05.2020 19:41
    nema vajde od raketa
    dajte ljudima subvencije za stavljanje zaštitnih mreža, raketiranje je skupo, nepouzdano i neefikasno.
  • Pera

    24.05.2020 18:01
    Ne možete uništiti ako štitite. To je kolizija. Ali možete da lažete da vam je stalo, da štitite, da se borite...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.