Redosled isplate 100 evra zavisi od banke, ko nije produžio ličnu kartu nema pravo na novac

Danas se nastavlja isplata novčane pomoći od 100 evra građanima koji su se prijavili onlajn ili telefonski.
Redosled isplate 100 evra zavisi od banke, ko nije produžio ličnu kartu nema pravo na novac
Foto: Pixabay
Za novčanu pomoć od 100 evra do juče se prijavilo 4,26 miliona građana, a redosled isplate zavisi od banke u kojoj imate račun.
 
Redosled isplate zavisi od banke u kojoj imate račun, a postoji i način da proverite da li vam je novac uplaćen.
 
Sve se može proveriti u dva koraka. Potrebno je da posetite sajt Uprave za trezor. Tu se nalazi opcija "Provera statusa prijave", gde je potrebno da upišete svoje podatke i odmah ćete videti da li je novac na vašem računu ili ne.
 
Ko nije produžio ličnu kartu nema pravo na 100 evra
 
Građani koji na dan 24. aprila ove godine nisu imali važeću ličnu kartu ne ispunjavaju uslove da se prijave za pomoć države u iznosu od 100 evra i to je razlog zašto se nekima poslednjih dana prilikom prijave pojavljuje natpis da su ukucali nepostojeće podatke.
 
Naime, kako se navodi u Uredbi Vlade Srbije, na ovu vrstu pomoći nemaju pravo oni kojima je istekla lična karta pre vanrednog stanja, a nisu je produžili na vreme.
 
Sagovornici Danasa iz Vlade podsećaju da po zakonima svaki građanin treba da podnese zahtev za novom ličnom kartom najkasnije 15 dana pre isteka važenja, ali da očigledno mnogi to ne poštuju. Izuzetak je napravljen samo za one kojima je lična karta istekla tokom vanrednog stanja, jer tada nije bilo moguće izvaditi novu.
 
"Prilikom pravljenja evidencije o dodeli pomoći, presek je napravljen 24. aprila, te pravo da se prijave imaju samo oni koji su tada imali važeću ličnu kartu ili im je istekla tokom vanrednog stanja. Oni kojima je istekla pre 15. marta, a nisu je produžili na vreme, ne mogu da se prijave za 100 evra", objašnjavaju sagovornici Danasa u Vladi.
 
Poslednjih nekoliko dana medijima su se javljali građani sa žalbama da ne mogu da se prijave za pomoć od 100 evra. Onima koji su uspeli da se prijave, a kojih je prema rečima ministra finansija oko četiri miliona, isplata novčane pomoći počela je 25. maja. Dnevno će novac stizati na račune oko pola miliona građana.
 
Jednokratno ovlašćenje ostaje i za ovih 100 evra, te ukoliko neko ne može da podigne novac, može da ovlasti drugu osobu bez overe kod notara, samo uz ličnu kartu onoga ko ima pravo na pomoć i onoga ko novac podiže.
 
Kako je rečeno u Ministarstvu finansija, juče je novac dobilo 500.000 građana i plan je da uplata ide na toliko računa svakodnevno sve do 1. ili 2. juna, a za one koji se prijave 5. juna - isplata je do 7. juna.
  • ivan

    09.07.2020 11:21
    pare legle još 26.05.u 14,01 minut poslao sam reklamaciju i rekoše obavestiće me sms porukom na broj koji sam ostavio. Ni dan danas nema poruke
  • Milos

    13.06.2020 14:14
    Nista mi nije jasno
    Prijavio sam se medju prvima, siguran sam da sam kliknuo na postansku stedionicu, a oni me prave ludim i kazi da sam mozda promasio. Na sajtu pise da je isplaceno jos 27.5.2020. u 17:42:00 a ja kada odem u postansku oni mi kazu da meni racun nije otvoren... Danas je 13. jun, situacija je ista.
  • Nevena

    05.06.2020 13:33
    Nije tako
    Dragi ljudi svi će dobiti ja sam se prijavila medju prvima u poštanskoj i kad sam proverila izašao je plavi status gde piše isplata je bila 28.05 i 30 sam podigla. Inteza je isto tako podelila nekima isplate Banke zadržavaju pare moje lično mišljenje a zašto jednom dečku sam proverila isto mu je pisalo a banka je rekla da nije leglo. Ne znam ja nisam u politici al kad je pisalo isplata je legla na račun ja sam podigla. Evo i suprug koji se prijavio mu je leglo pre dva dana al još nije stigao da podigne. Proveravajte status svaki dan ja sam I tog 28 proverila bilo je lice je pred uplatom a kad sam proverila 30 maja pisalo je da sam isplaćena 28.05. Pre da banke zadržavaju pare a do 7 je rečeno da će svi biti isplaćeni al džabe i to kad polovini nije leglo do sada al leći će ne mogu tek tako da zajebavaju narod. Meni su ukinuli socijalno koje mi je bilo bitnije nego njihovih 100e. Nadam se da će te svi dobiti. Pozdrav za sve vas

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.