"Galenika" prestala da proizvodi hidroksihlorokin

Nakon što je distribuirala 372.000 tableta hidroksihlorokina u aprilu, Galenika je prestala da proizvodi ovaj lek i u ovom trenutku nema u planu dalju proizvodnju, izjavio je generalni direktor Galenike Rikardo Vian Markes.
Kompletnu količinu tog leka, rekao je Markes za Danas, Galenika je donirala Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.
 
Kako je naveo, uvođenje tog leka u terapiju je isključivo odgovornost lekara koji jedini imaju mogućnost da odlučuju o tome koja je najbolja opcija za pacijente o tome kako primenjivati terapiju.
 
Pitanje o bezbednosti hidroksihlorokina dospelo je u fokus javnosti nakon što je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila da će iz svoje globalne studije o lečenju pacijenata obolelih od Covid-19 izostaviti hidroksihlorokin.
 
Prethodno je u medicinskom časopisu "Lanset" objavljena studija u kojoj se navodi da među pacijentima obolelim od virusa korona koji su uzimali hidroksihlorokin postoji veći rizik od smrti i srčanih problema.
 
Na drugoj strani, SZO je najavila da će ispitati sve podatke o bezbednosti ovog antimalarika, koji je u javnosti postao najpoznatiji kao lek za koronu.
 
Proizvodnju hlorokina u Galenici prvi je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dok su premijerka Ana Brnabić i direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić u aprilu rekle da su proizvedene količine ovog leka u Galenici dovoljne za trenutne potrebe ali i za budući mogući talas epidemije.
  • @

    28.05.2020 11:00
    Leči koronu uz nuspojavu smrt - al' leči.
  • Marko

    28.05.2020 10:40
    @eto 28.05.2020
    I to sto se "uspesno primenjuje", u sta verujes, je takodje ono sto ti nazivas "farmako mafija".
    Odluci se jesi li s njima ili protiv?
  • Inspektor Višekruna

    28.05.2020 10:08
    Sumnjivo
    Za lek, odobren u USA 1955-e, su sad primetili da je potencijalno smrtonosan?
    Znači da ne uzimam lekove odobrene ove godine do 2085-e za svaki slučaj?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.