Srbija i Rumunija prednjače u regionu po broju tenkova

Vojske u regionu aktivno koriste više od 920 tenkova, od čega po brojnosti prednjače Rumunija i Srbija, dok najozbiljnije planove modernizacije ima Mađarska, koja je jedina naručila nove tenkove Leopard 2A7.
Srbija i Rumunija prednjače u regionu po broju tenkova
Foto: 021.rs
Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, osam zemalja regiona ima ukupno 924 tenka, uglavnom nasleđenih iz vremena Hladnog rata, a najbrojniji tenkovski park ima Rumunija sa 400 oklopnjaka.
 
Prema navodima u izveštaju "Military balance" za 2020. godinu, na drugom mestu liste je Vojska Srbije sa 212 tenkova, na trećem mestu je Bugarska sa 90, Hrvatska ima 75, BiH 58, Mađarska 44, Severna Makedonija 31, dok Slovenija ima 14 tenkova.
 
Portal navodi da Rumunija, iako ima najviše tenkova, većinom koristi zastarele sovjetske modele T-55AM i domaću moderenizovanu verziju TR-85, dok je svega 50-ak tenkova modernizovano nakon Hladnog rata na standard TR-85M1 i oni imaju savremene nišanske sprave, elektroniku i ojačani oklop.
 
"Srbija je sa 212 tenkova na drugom mestu u regionu. Ima 199 tenkova M-84 i M84A nasleđenih iz JNA koji su dokazali svoje karakteristike u Zalivskom ratu i na Balkanu. Ovoliki broj oklopnjaka Srbiju čini ozbiljnom regionalnom tenkovskom silom, ali modernizacija i dalje nije na vidiku", piše u tekstu.
 
Na trećem mestu je Bugarska sa 90 tenkova T-72 M1 i M2 iz vremena Varšavskog pakta, koji su inferiorniji u odnosu na M-84 jer nemaju sistem za upravljanje vatrom. Hrvatska ima 75 jugoslovenskih tenkova M-84, koji su na istom nivou kao srpski tenkovi, a Zagreb planira da modernizuje jednu četu tih tenkova.
 
BiH ima 13 tenkova M-84 nasleđenih od Vojske Republike Srpske i 45 američkih M-60A3, koji su donirani Armiji Federacije BiH krajem 90-ih godina. Iako su oba tipa na sličnom tehnološkom nivou, M-60A3 je komplikovan za održavanje zbog nedostatka i cene rezervnih delova.
 
Mađarska ima tenkove T-72 ali je naručila 44 nova tenka Lepard 2A7 i zato prednjači po modernizaciji u regionu. Ove godine u tu zemlju stižu remontovani tenkovi Leopard 2A4, na kojima će se posade pripremati za nove Leoparde koji stižu 2023. godine. Severna Makedonija ima 31 tenk T-72A nabavljenih u Ukrajini 2001. godine dok najmanje tenkova (14) ima Slovenija, koja koristi M-84 iz JNA.
 
Sve zemlje u regionu imaju ratne rezerve tenkova i procena je da se radi o više stotina primeraka koji su konzervirani u skladištima.
 
Neizvesna ekonomska situacija i cene novih tenkova od nekoliko miliona evra po komadu, govore da će vojske u regionu i dalje svoje tenkovske jedinice zasnivati na više decenija starim mašinama iz vremena Hladnog rata.
  • EU

    02.06.2020 13:48
    ala cemo isprasiti ove iz Nato-a.
  • Duče iz Felčuta

    02.06.2020 12:36
    Ukratko: jedino se Mađarska priprema za rat.
  • Marko

    02.06.2020 11:56
    Tank Wars
    Zamišljam veliku tenkovsku bitku, rumunski tenkovi staju zbog loše izrade a srpski skreću u levo zbog alkoholisanosti vojnog lica.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.