VIDEO: Izvršitelji ga iselili iz stana koji ne postoji

Iseljenje izvršnog dužnika Igora Vještice sprovedeno je juče u naselju Petlovo brdo, uprkos tome što je on tvrdio, a sudski veštak konstatovao, da stan koji se navodi u sudskoj presudi ne postoji.
VIDEO: Izvršitelji ga iselili iz stana koji ne postoji
Foto: Pixabay
Kako piše Nova ekonomija, Vještica je dobrovoljno ispraznio stan i predao ga zameniku izvršiteljke Dragane Stojkov, ali je zahtevao da se u zapisnik unese i njegov prigovor, da izvršitelji nisu identifikovali predmet izvršenja i da im je predao stan na dva nivoa od 85 metara kvadratnih, umesto jednosobnog stana od 53 metra kvadratna koji se navodi u sudskoj presudi. 
 
Nova ekonomija podseća da je ovakve situacije predvideo i Zakon o izvršenju i obezbeđenju (ZIO) i da se u članu 129. navodi da "Javni izvršitelj po službenoj dužnosti rešenjem obustavlja postupak ako je izvršenje postalo nemoguće ili ne može da se sprovede iz drugih razloga (propao je predmet izvršenja, izvršni dužnik nema imovinu i sl.)".
 
Prvi osnovni sud nedavno je doneo odluku povodom zahteva za otklanjanje nepravilnosti u drugom predmetu, u kom se izvršni dužnik žalio da izvršiteljka nije identifikovala predmet izvršenja. Sud je naveo da ne postoji nepravilnost u radu izvršitelja, jer je izvršiteljka napisala rešenje u skladu sa presudom, a da "u skladu sa ZIO, javni izvršitelj na licu mesta identifikuje nepokretnost". 
 
Ovo se može protumačiti da je izvršitelj u obavezi da napiše rešenje u skladu sa izvršnom presudom, ali da samu identifikaciju onoga što se u presudi nalazi mora po zakonu da obavi sam na licu mesta.
 
Trenutno je pravna praksa neusaglašena, pa se postavlja pitanje šta se dešava kada se na terenu ne nalazi ono što je napisano u presudi. 
 
Zamenik izvršitelja iz predmeta Igora Vještice je rekao novinaru Nove ekonomije da "on ne može da daje izjave za medije" i da se za sva pitanja moraju obratiiti Komori izvršitelja. 
 
Vještica je izvršitelju uručio i nalaz sudskog veštaka građevinske struke, koji je konstatovao da objekat izvršenja ne postoji. 
 
"Vi se ne nalazite u objektu izvršenja i ne radite po rešenju o izvršenju, a to je Vaša krivična i materijalna odgovornost", rekao je Vještica, a njegova advokatica je ukazala i na proceduralnu grešku, jer se u rešenju ne navodi koji je grad u pitanju.
 
Opširnije o celom slučaju možete čitati u tekstu Nove ekonomije OVDE.
 
  • Ivana

    23.11.2020 20:18
    Sudske odluke se nepostuju!
    Da li neko moze da mi objasni, zbog cega Izvrsitelji ne postuju Sudske konacne presude???
    Iako je sve placeno, obustavlja se postupak jer se izvrsitelj dogovorio sa vlasnikom koji nije isplatio plate i doprinose radnicima...

    Sta uraditi povodom toga?
    Sta je SUD ako izvrsitelji ne postuje?
    Jos dobijemo pretnje zbog svojih neplacenih plata...
  • dragan perković

    03.06.2020 14:02
    A
    Meni sudija u dishluhu sa izvršiteljem u Novom Sadu tražili da platim sudske troškove za dobijen slučaj iako postoji da je plaćen i to u sudu uz pečat suda,iznos i datum.Sad sledi tužba pritiv sudije i izvršutelja za jruvično delo iznuda novca.Zahtevaću plenjenje imovine sudije i izvršitelja.
  • Nizak pravni IQ?

    03.06.2020 13:13
    Glupi ili bezobrazni?
    Prva stavka u zakonu je potpuna VALIDNOST zahteva što znači da mora biti POTPUNO validan od adrese preko svega.

    Nije to bez razloga.

    To je tako određeno da bi se eliminisali rizici i komplikacije jer su sudske komplikacije strašne, to ne poštuje ni sud kao prigovor ni ministarstvo pravde.

    Proverite broj nevalidnih zahteva.

    Pravni fakultet i svi koji potiču sa njega ne poštuju ni ljude ni sud ni svoju profesiju ni dtžavu.

    Tužiti državu što to toleriše a sve dotične javno razotkriti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.