Od 15. juna neograničen broj pokušaja vantelesne oplodnje

Svaki šesti par u Srbiji ne može da se ostvari u ulozi roditelja, pa je mnoge obradovala vest da se ponovo mogu prijaviti za vantelesnu oplodnju o trošku države, nakon pauze zbog epidemije korona virusa.
Od 15. juna neograničen broj pokušaja vantelesne oplodnje
Foto: Pixabay
Prof. dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka RFZO, kaže da su prava proširena, a da je celokupna procedura, u smislu administracije, maksimalno olakšana.
 
"Da bismo nadoknadili vreme, umesto dve, uveli smo samo jednu komisiju, a komisija će se obavljati u klinikama za ginekologiju svih kliničkih centara. Parovi će na ovaj način, na jednom mestu, moći sve da završe", kaže Radojević Škodrić.
 
Koji su kriterijumi za vantelesnu oplodnju?
 
Umesto 42 godine, koliko je dosad bio kriterijum, granica je pomerena na 43, kaže direktorka RFZO i objašnjava da je u svetu prema ovom kriterijumu ispred nas jedino Izrael, gde je granica 45 godina.
 
Kaže da BMI (Body Mass Index) treba da je 25, kao i da je funkcija jajnika očuvana, a da su "sve druge mogućnosti iscrpljene".
 
"Sada su ti kriterijumi prošireni maksimalno. Dakle, od 15. juna granica će biti podignuta na 43 godine, a na predlog predsednika Aleksandra Vučića omogućićemo parovima neograničen broj pokušaja, ukoliko za to postoje reproduktivni potencijali po oceni eksperata", kaže dr Škodrić.
 
Podseća da je prošle godine uvedena mogućnost zamrzavanja do 6 embriona, da je broj pokušaja povećan sa 3 na šest, a da parovi koji već imaju jedno dete iz prvog postupka vantelesne oplodnje, mogu da o trošku države apliciraju i za drugo dete, i to sa tri dodatna pokušaja.
  • Suncica

    07.06.2020 17:49
    Bioslogos
    Veoma dobro razumem parove koji su pogodjeni ovim problem, ali tdj. zelim da skrenem paznju i na veliku stetnost hormonske stimulacije po zenu kao i transfera prethodno zamrznutih embriona. O tome niko ne prica, zato sto je ovo postao veoma unosan biznis. Doktori odmah promene ton razgovora kada im saopstite da ne zelite na VTO. Zasto? Da li je moguce da njima "moje" dete znaci vise nego nama? Da li su parovi upoznati koje mogu biti posledece transfera smrznutog embriona? Parovima se zamrzavanje predoci kao metoda koja povecava procenat uspesnosti. Postoje istrazivanja na tu temu. Transfer smrznutog embriona može da bude povezan sa povećanim rizikom od karcinoma u potomstvu.Pri tome:
    - korišćeni su danski registri o rođenju i zdravstveni registri
    - analizirano je milion dece rođenih u periodu od 1996 do 2012 godine
    - 84 % dece je rođeno prirodnim putem, ostalu decu su rodile žene kojima je bio potreban neki od postupaka veštačke oplodnje
    - 11 godina praćenja
    - učestalost karcinoma u detinjstvu bila je veća kod dece koja su rođena nakon transfera zamrznutih embriona nego među onima koja su rođena prirodnim putem
    Najveći porast rizika bio je za razvoj leukemije - 5 slučajeva nakon transfera zamrznutih embriona.
    Sve mozete procitati na https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2757228?fbclid=IwAR2V2tB_h4ZR7aEtKAZhQa0TXlue6QP2mclsye96k_BJ2wqVtWvZtFrSFPU
  • Protiv

    07.06.2020 14:53
    @ Seka
    Potpuno neopravdano, bez zagrada.
  • Olivera

    07.06.2020 14:37
    “Zahvaljujući Vučiću”?

    A ko to odobrava poletanje aviona sa Batajničkog aerodrome, aviona koji nam raspršuju teške metale, zbog kojih svaki šesti par ne može da ima dece prirodnim putem, zbog kojih imamo sve više obolelih od kancera, sve više gamadi po zasadima…?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.