Bračnom paru dali starateljstvo nad devojčicom, pa je mesecima kasnije oduzeli zbog propusta Centra za socijalni rad

Centar za socijalni rad u Subotici napravio je neverovatan propust u radu, a koji je rezultirao time da je porodici Savić oduzeto dete koje su usvojili pre više od pola godine i vraćeno u hraniteljsku porodicu.
Bračnom paru dali starateljstvo nad devojčicom, pa je mesecima kasnije oduzeli zbog propusta Centra za socijalni rad
Foto: Pixabay
Bračni par Savić dugo je čekao na roditeljstvo. Kad su krajem septembra prošle godine, kao registrovani usvojitelji, saznali da mogu da pruže dom devojčici iz Subotice, ponadali su se da će konačno imati porodicu. 
 
Nakon uspešnih sastanaka i procedure sa nadležnima u Centru za socijalni rad, upoznali su devojčicu, priča za 021 Bora Savić.
 
"Nije nas zanimao pol, nacionalnost, veroispovest, godine, ništa. Pitali su nas za naša godišta, a supruga je bila nekoliko godina starija od granice za usvojenje. Međutim, nadležni iz Centra za socijalni rad videli su da ja godinama ispunjavam uslove i uverili su nas da ćemo je usvojiti na osnovu mojih godina. Inače se u slučaju kad roditelji ne ispunjavaju starosnu uslov traži odobrenje ministra, ali su u Centru rekli da to ovog puta ne moraju da čine jer će se postupak voditi na osnovu mojih godina i mi tu dalje nismo razmišljali. Čekali smo našu devojčicu", kaže Bora.
 
Nije ni slutio da će upravo ovaj propust u proceduri Centra za socijalni rad u Subotici biti razlog da se dete izloži neverovatnom stresu i kršenju osnovnih prava. Dok se nova porodica prilagođavala i gradila odnose, Ministarstvo za rad uočilo je propust Centra i naložilo Pokrajinskom sekretarijatu za socijalnu politiku da ispita situaciju. 
 
"Sekretarijat je izdao rešenje da nam se uzme dete i to je za nas bio neverovatan šok - mi nismo bili ni obavešteni da se takvo rešenje desilo. Ovog ponedeljka su nas pozvali i rekli da sutradan (utorak) dolaze po dete i da mi vidimo šta ćemo, da li ćemo predati devojčicu ili nećemo. Naša advokatica je bila stava da je rešenje sekretarijata nezakonito, ali smo mi odlučili da dalje ne izlažemo našu devojčicu stresu i da je predamo tako da ona to ne oseti. Našu pravnu borbu počeli smo danas, a postupak se, po nalogu ministarstva, vratio na sam početak", priča naš sagovornik.
 
Savići su danas bili na sastanku u ministarstvu za rad, zapošljavanje i socijalnu zaštitu, gde su očekivali razumevanje za situaciju koja je njih i njihovu devojčicu zadesila. Međutim, to se nije desilo. U Ministarstvu su ih obavestili da je Centar za socijalni rad u Subotici napravio grubu grešku i da procedura mora da se ispita, a da je od sada sve na centru.
 
"U Ministarstvu kažu da ne mogu da poveruju da Centar od 500 kandidata ne može da pronađe odgovarajuće kandidate za dete, nego su izabrali baš nas. Tako kad čovek posmatra, zaista je poražavajuće jer smo mi ostavili odličan utisak na nadležne u centru. Sada je sve vraćeno na početak - devojčica je zvanično za usvojenje, mi smo jedni od usvojitelja i centar mora da proveri više od 300 kandidata koji ispunjavaju uslove pre nego što (ponovo) razmotre nas. Naša jedina nada je da će ti usvojitelji imati sluha da se radi o detetu koje je već bilo u porodici i zbog čega je oduzeto od iste. Mi smo bili zakoniti roditelji tog deteta, uživali u porodici, dok se ovo nije desilo", kaže Bora Savić za 021.
 
Ministarstvo ga je obavestilo da su podnete krivične prijave protiv nadležnih u Centru za socijalni rad u Subotici zbog ovih grešaka. 
 
Reagovao je Zaštitnik građana, koji je pokrenuo svoju istragu.
 
"Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Centra za socijalni rad u Subotici, kao i Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova. Zbog sumnje da je došlo do povrede prava i najboljeg interesa deteta, zamenica zaštitnika građana za prava deteta i rodnu ravnopravnost Jelena Stojanović je zatražila od Centra za socijalni rad u Subotici da je obavesti o svim okolnostima postupka usvojenja i da o tome dostavi dokumentaciju, dok je od Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova zatražila da izvrši stručni nadzor nad radom Centra za socijalni rad u Subotici i dostavi izveštaj o nadzoru, sve u roku od 15 dana, shodno Zakonu o Zaštitniku građana", poručuju u ovoj instituciji.
 
Ministarstvo: Odgovorni će biti kažnjeni
 
Kako navode u Ministarstvu za rad, naložili su nadzor pokrajinskom sekretarijatu kako bi se otklonile nepravilnosti koje je napravio Centar za socijalni rad u Subotici "i obavestilo Ministarstvo unutrašnjih poslova o slučaju radi reagovanja, zbog postojanja indicija koje su ukazivale na moguće izvršenje određenih krivičnih dela".
 
"Slučaj mora biti rešen na zakonit način, u najboljem interesu deteta i nikako drugačije. Biće detaljno analiziran i ispitan od strane MUP-a, a svi koji su učestvovali u kršenju propisa i zakona biće kažnjeni. Nema privilegovanih i svako mora da odgovara za svoje postupke", rekao je ministar Zoran Đorđević. 
 
Kako dodaju, Porodični zakon propisuje da razlika u godinama između usvojitelja i usvojenika ne može biti manja od 18, niti veća od 45 godina kao i da, izuzetno, ministar nadležan za porodičnu zaštitu može dozvoliti usvojenje licu koje je starije od usvojenika manje od 18 godina ili licu koje je starije od usvojenika više od 45 godina - ako je takvo usvojenje u najboljem interesu deteta. 
 
"U skladu sa navedenim, organ starateljstva je u svakom slučaju dužan da za dete bira porodicu koja ispunjava uslov u pogledu dozvoljene razlike u godinama, s obzirom da su godine života budućih usvojitelja važne sa aspekta vršenja roditeljskih prava i dužnosti i zadovoljavanja potreba usvojenog deteta aktuelno, ali i u budućem životu usvojenika. Centar za socijalni rad Grada Subotice je doneo rešenje o upućivanju deteta na međusobno prilagođavanje u porodicu budućih usvojitelja i rešenje o zasnivanju usvojenja deteta bez prethodno zatražene i date dozvole ministra nadležnog za porodičnu zaštitu, iako je u konkretnom slučaju, razlika u godinama iznad zakonom dozvoljene i uprkos tome što u Jedinstvenom ličnom registru usvojenja postoje podaci o većem broju budućih usvojitelja koji ispunjavaju navedeni uslov dozvoljene razlike u godinama u odnosu na dete, a čiji podaci nisu uzeti u obzir prilikom izbora usvojitelja za dete", navode u ministarstvu.
 
Pokrajinski sekretarijat je na zahtev Osnovnog javnog tužilaštva u Subotici dostavio izveštaj o nadzoru u Centru za socijalni rad policiji.
 
Dete je sada u hraniteljskoj porodici, zaključuju u Ministarstvu.
  • Zorica

    13.06.2020 22:30
    Pravda
    Ko nije prošao proceduru usvajanja, bolje da ne komentariše . Na svojoj koži sam osetila kako idu usvajanja u ovoj zemlji. Ima tu svega, od mita i korupcije do poštenih usvajanja. Zakon je isti za sve parove i dete je trebalo dati paru koji ispunjava zakonski uslov ovo je namerno dato paru koji ne ispunjava uslov iz nekog debelog razloga. Slučajnih grešaka tu nema, ovde je namera u pitanju. Jadno je samo dete, koje sve ovo preživljava ni krivo ni dužno.
  • Slavkan

    11.06.2020 11:44
    HITNO
    Pod hitno vratite dete bračnom paru!
  • Stanoje

    11.06.2020 11:33
    @hm

    Kažeš dobili su dete nezakonito. A šta radi po zakonu Gojkovic, Mirivic, Nikolic, Vučić, Vučević......?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.