Država se opredelila za manje pouzdane testove na koronu

Umesto da odmah rade PCR test na korona virus, kao do sada, građani Srbije ubuduće će prvo raditi serološki test (analiza krvi) koji treba da pokaže da li osoba ima antitela koja ukazuju na infekciju tim virusom. Ako ovaj takozvani brzi test ukaže na infekciju, radiće se PCR test koji treba da potvrdi ovaj nalaz.
Država se opredelila za manje pouzdane testove na koronu
Foto: Pixabay
Prema navodima lekara sa kojima je Danas razgovarao, ovo je predviđeno novim protokolom o testiranju na kovid-19, koji je zdravstvenim ustanovama dostavio Institut za javno zdravlje Batut. Ovaj list nije dobio komentar iz Batuta o promenama i razlozima zbog kojih su donete.
 
Epidemiolog Zoran Radovanović kaže da se postavlja pitanje pouzdanosti, odnosno osetljivosti seroloških testova. Kako objašnjava, ovi testovi pokazuju prisustvo IgM antitela, koje organizam ne razvija odmah po izlaganju infekciji.
 
“Sve zavisi od toga kada ćete primeniti taj test. Ako se test radi nakon kratkog vremena po izlaganju infekciji, ta osoba nije još razvila antitela, što ne znači da nije zaražena”, naglašava Radovanović.
 
Da brzi testovi nisu najbolji izbor svojevremeno je tvrdila i članica Kriznog štaba, doktorka Darija Kisić Tepavčević, kada je obrazlagala zašto je Srbija izabrala PCR testove.
 
“Mi smo se odlučili za varijantu PCR testova zato što imaju veću validnost, jer su do sada mnogobrojna iskustva pokazala da brzi testovi čak mogu i više od pet, šest puta da budu negativni kod osoba koje su očigledno zaražene, pa se tek naknadno pokaže pozitivnost”, kazala je Kisić Tepavčević.
 
Pored promene u vrsti testova, promenjeni su i kriterijumi kojih se nadležni pridržavaju pri odluci ko će biti testiran.
 
Portal Nova.rs objavio je izjavu dekana Medicinskog fakulteta Nebojše Lalića koji je rekao da se “prema novim uputstvima Kriznog štaba kontakti zaraženog ne testiraju već se simptomi prate ili se takve osobe stavljaju u samoizolaciju“. Prethodno je otkriveno da je jedan od zaposlenih na Institutu za sudsku medicinu zaražen korona virusom, nakon čega su njegove kolege postavile pitanje zašto se kontakti ne testiraju.
 
Upitan da prokomentariše ove izmene, profesor Radovanović kaže da praćenje simptoma ne bi smelo da bude ponuđeno kao opcija.
 
“Potrebno je kontakte ili staviti u samoizolaciju ili uraditi PCR test. Pratiti stanje i čekati da se pojave simptomi, nije dobar izbor, jer kod korona virusa osoba je zarazna i u periodu inkubacije kada ne pokazuje nikakve simptome”, naglašava Radovanović.
 
Ko ima pravo na besplatno testiranje?
 
Kako prenose mediji, prema najnovijoj proceduri, PCR testiranje biće besplatno za one za koje postoji sumnja na koronu. Test će biti besplatan i za osobe koje se smeštaju u staračke domove i ustanove kolektivnog smeštaja.
 
Takođe će biti besplatno testirane i osobe kod kojih je serološki test pozitivan na antitela, kao i oni koji su lečeni od kovida-19 pa im je potreban kontrolni PCR test.
 
Test će plaćati oni koje žele da se testiraju na lični zahtev i to će ih koštati 6.000 dinara.
  • Bivši epidemiolog

    12.06.2020 07:47
    Sadašnji testovi mogu da daju pogrešan rezultat i dešavalo se više puta.


    Mogu da detektuje H1N1, H2N3, TipB, Adenoviruse itd.
  • Dejan

    11.06.2020 19:51
    Servusi
    Nemci i britanci su vratili koplet turu testova jer im je pouzdanost manja od 50% !! Isto to smece je stiglo i ovde,velikodusko prihvaceno od ,,kineskog brata,, ! Po istom principu je matori od slinavog uvezao bajate vakvine uz kine,preko kpj,progurao to kroz narod i skinuo debeli kajmak a djed oslobodioc je luckim blatom gazio krevete na Dedinju i dobro okrvavio ruke do laktova, eto jedmog zivog primera kako stetocinski srbi kreiraju zivot vecini !
  • Zvrk

    11.06.2020 19:43
    Sa sterilnim iglama verovatno! Iz Vuhana samo što su stigle. Izgleda da moraju da se opravdaju vakcine...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija