Poverenik za zaštitu ravnopravnosti ne može da štiti građane jer je Brankici Janković istekao mandat

Građane Srbije koji su žrtve diskriminacije bilo koje vrste trenutno nema ko da zaštiti - poverenici za zaštitu ravnopravnosti Brankici Janković istekao je mandat 27. maja, a Skupština Srbije još uvek nije postavila novu čelnu osobu u ovom nezavisnom organu.
Poverenica nema zamenike sa zakonskim ovlašćenjima, pa tako nema ko da Janković zameni i postupa u prijavama do izbora novog poverenika, potvrđuju za 021 u ovom organu.
 
"Institucija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti obavlja samo tekuće operativne poslove sve dok novi poverenik ne bude (re)izabran. Stručna služba prima i zavodi pritužbe građana i organizacija civilnog društva, ali postupanje po pritužbama neće moći da bude okončano sve dok izabrani poverenik/ca ne stupi na funkciju. Isto se odnosi na izdavanje dokumenata, mišljenja, rešenja i drugih akata", navode za 021 u instituciji Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.
 
Prema važećim propisima, poverenik se bira tako što Odbor za ustavna pitanja Narodne Skupštine da predlog kandidata, a potom ga biraju poslanici. Međutim, vanredno stanje je usporilo sve, pa i ovo pitanje.
 
"Inače, izmenama postojećeg Zakona o zabrani diskriminacije ispravljena je pravna praznina tako što je predviđeno da postojeći poverenik/ca obavlja funkciju do izbora novog. Međutim, zbog proglašenja vanrednog stanja, izmene Zakona nisu ušle u skupštinsku proceduru", naglašavaju u ovom organu za naš portal.
 
Svako ko je od kraja maja pokušao da prijavi diskriminaciju naišao je na ovakav odgovor. Jedna od organizacija koja se bavi zaštitom ljudskih prava je Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A11, čiju prijavu je zahvatio upravo istek mandata, kaže programski koordinator A11 Danilo Ćurčić.
 
"Mi smo podneli pritužbu protiv Vlade Srbije u slučaju zaštite migranata, pa nam je Poverenik tražio dopune za predmet. Kad smo ih dostavili, saznali smo da je u međuvremenu istekao mandat. S obzirom na to da ova institucija treba da štiti od diskriminacije, a nema moć da postupa, mi zapravo u ovom trenutku nemamo zaštitu od diskriminacije u Srbiji. Naravno, postoji sudska zaštita, ali ona je znatno sporija i skuplja", objašnjava naš sagovornik.
 
 
Na pitanje 021 da li je ova situacija mogla da se izbegne hitrijom reakcijom Skupštine, Ćurčić kaže da jeste.
 
"Naravno da su mogli da reaguju ranije, ali svakog puta je ista stvar - izbor poverenika ili ombudsmana je večito 58. tačka na dnevnom redu Skupštine Srbije i o tome se mnogo ne brine. I kad je prethodna poverenica upozoravala mesecima unapred da joj ističe mandat, opet odbor nije reagovao na vreme i Brankica Janković je izabrana tek tog 27. maja 2015. godine", navodi naš sagovornik.
 
Danilo Ćurčić smatra da će ovakva okolnost odvratiti ljude od prijave problema.
 
"Jednostavno, kad podnesete pritužbu, čućete da po njoj nema ko da postupa u datom trenutku i da sve čeka izbor novog poverenika. Naravno da će ljudi odustajati. Centralno pitanje države trebalo bi da bude zaštita građana, ali to nije slučaj", zaključuje naš sagovornik.
 
10 godina Poverenika
 
Institucija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti za 10 godina postojanja postala je vidljiva i ostvarivala prava u ime marginalizovanih poput dece, žena, starijih, osoba sa invaliditetom, LGBT populacije, migranata, kao i onih koji su diskriminisani u oblasti zdravstva. Prva poverenica bila je Nevena Petrušić, a nasledila ju je Brankica Janković.
  • Milana

    12.06.2020 08:36
    Odlican komentar!
    Zapravo je pitanje odlicno. To zbog cega advokati ne iniciraju neke izmene u pravosudju. Obzirom da su jaka organizacija i bolje znaju od svih koje stvari u praksi ne stimaju.
  • Advokati ne mare

    11.06.2020 21:21
    Niko ne pokazuje da mari
    Zaštitnici slabo štite a niko ne pravi reda.

    Problem su i advokati koji ni čim ne iniciraju popravke pravosuđa iako znaju da nema ko drugi.
  • Stanoje

    11.06.2020 20:44
    Kakva Poverenica? Uvek kad sam je gledao imao sam osećaj kao da priča profesionalni političar ili diplomata.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija