Most na obilaznici oko Beograda otvoren za saobraćaj

Most na Savi, "blizanac" postojećeg mosta kod Ostružnice na obilaznici oko Beograda, otvoren je za saobraćaj.
Izgradnja mosta počela je krajem februara 2016. godine. 
 
Obilaznica će povezati i magistralne puteve ka Obrenovcu i Valjevu, Čačku i Kraljevu i Ralji i uklopiti u pravac ka Nišu kod Bubanj Potoka.
 
Most je dugačak skoro dva kilometra, dok je nad vodom konstrukcija dužine 596 metara. 
 
Novi most finansirala je Evropska investiciona banka, a ceo projekat košta 4,1 milijardu dinara. 
 
Investitor su "Putevi Srbije", a podizvođač na izgradnji čelične konstrukcije preko reke je građevinsko preduzeće "Mostogradnja". U izgradnji betonskih konstrukcija i završnih radova učestvovalo je više od 10 domaćih firmi.
 
Projektom je predviđena izgradnja leve trake autoputa iza mosta u zoni petlje Ostružnica dužine jednog kilometra, kao i uklapanje dve rampe petlje Ostružnica u novoizgrađeno stanje.
 
Završetkom mosta obilaznica oko Beograda praktično postaje funkcionalna u punom profilu autoputa u dužini od skoro 27 kilometara. Njegovo puštanje u saobraćaj trebalo bi da značajno poveća kapacitet obilaznice kojom dnevno u proseku prolazi oko 18.000 vozila.
 
 
Novoizgrađeni most je "most blizanac" već izgrađenom mostu preko Save koji je završen i pušten u saobraćaj 1999. godine, ali je iste godine bombardovan. U periodu od 2002. do 2006. rekonstruisan je i pušten u saobraćaj.
 
Pored značaja za tranzitni saobraćaj Ostružnički most predstavlja i rezervnu saobraćajnu vezu postojećeg autoputa E-70 sa Ibarskom magistralom, odnosno budućim autoputem Beograd-Južni Jadran.
 
Obilaznica će povezati i magistralne puteve ka Obrenovcu i Valjevu, Čačku i Kraljevu i Ralji i uklopiti u pravac ka Nišu kod Bubanj Potoka.
  • Dara

    15.06.2020 22:53
    Fantasticno
    Kako je lepo videti da se i kod nas nesto gradi
  • miki

    15.06.2020 09:59
    majeli
    Pa Evropa ga je srušila, red je da barem da kredit za obnovu.
  • Nikola Niš

    14.06.2020 14:10
    Eto Beogradjanima 50 km auto puta koji cela Srbija finansira, da se vozikaju za dž sa kraja na kraj grada i da razvijaju svoje biznise sve do Dobanovaca a sutra i do Panceva preko Vinče a vi ostali rampe na Bulevarima vaših gradova, pa plaćaj provincijo i odlazak na posao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija