Kisić Tepavčević: Obolevaju svi koji to dozvole

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je da je sada, što se tiče virusa korona, sve na individualnoj proceni rizika i da nijedan zakon ni propis ne može biti iznad sopstvene želje da se ostane zdrav i sačuva porodica.
"Obolevaju svi koji to dozvole i nalaze se na manjoj udaljenosti od metra od izvora zaraze, a da pri tom ne koriste sredstva zaštite", rekla je Tepavčević.
 
Tepavčević je rekla da je jako bitno da se zna da se u najvećem delu Srbije bolest ne prijavljuje - u nekim delovima poput Vojvodine čak i tri nedelje, ali i da postoje određena područja u kojima se svakodnevno beleže dvocifrene vrednosti pozitivnih na virus korona.
 
"Kada je u pitanju 96 novih slučajeva, preko dve trećine registrovanih je na području Beograda, a epidemiološka istraživanja pokazala su da se radi uglavnom o okupljanjima u zatvorenim prostorima i kontaktu sa osobama zaraženim na takvim mestima", rekla je ona i dodala da je važno to što se kod najvećeg broja ljudi može utvrditi tačno način na koji su se zarazili.
 
Prema njenim rečima, važno je da i više od 80 odsto evidentiranih nema simptome ili se radi o blagom obliku kliničkog ispoljavanja.
 
Podsetila je da danas po kliničkim karakteristikama i manifestacijama infekcija nema istu sliku kao u martu i aprilu, ali kao i tada, oboljevaju svi bez obzira na pol, starost i zanimanje.
 
Ponovila je da su držanje fizičke distance, redovno pranje ruku i nošenje maske u zatvorenom prostoru efikasne i spasavaju živote, i naglasila da sada ne smemo da se bojimo lične odgovornosti.
  • KELT

    20.06.2020 13:21
    Svašta
    Izgleda da smo jedina zemlja gde su zamenici glavni! Na stranu to što je većina glavnih takođe postavljena po podobnosti a ne po stručnosti.
  • Гордана

    19.06.2020 13:25
    Жељана
    Браво.


    Ми имамо проблем са струком која нема никакве ваљане мере.


    Да би се стање знатно побољшало треба нам мере које ће за 15дана довести до побољшања тј до драстичног пада новообелилих сваки дан и да коначно уђемо у спорадичне случајеве.
  • Branislava

    19.06.2020 00:02
    Željana, divno si objasnila i isto mislim. Samo kad si već pomenula šišanje pod maskama u Pančevu ih niko i ne nosi ni frizeri ni mušterije, ni u autobusima koji su krcati. Ako već šalju kontrolore da provere imamo li karte neka posalju nekog ko će da proverava imamo li maske. I ovde su razna okupljenja luna parkovi, karnevali.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija