U maju i junu oko 4.000 saobraćajki, "za deo vozača kao da su prestali da važe propisi"

U maju i junu u Srbiji se dogodilo oko 4.000 saobraćajnih nezgoda, 63 osobe su poginule, a oko 2.200 je povređeno.
U maju i junu oko 4.000 saobraćajki, "za deo vozača kao da su prestali da važe propisi"
Foto: Pixabay
Vladimir Vida iz Uprave saobraćajne policije rekao je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS, da su u istom periodu prethodne godine 62 osobe poginule, oko 2.600 je povređeno.
 
"Ako poredimo ove brojeve, vidimo da nije pogoršano stanje, ali zaista su ove cifre sa kojima ne možemo biti zadovoljni", naglasio je Vida.
 
On je rekao da je nakon ukidanja vanrednog stanja, deo vozača počeo da se ponaša kao da su prestali da važe i saobraćajni propisi.
 
"Sada na ulicama imamo situaciju da veliki procenat njih ne koristi sigurnosni pojas, što pre nije bio slučaj, da znatno više njih koristi mobilne telefone tokom vožnje", rekao je Vida.
 
Vida je naglasio da će biti pojačana kontrola saobraćaja, ali da je važno da vozači shvate da je neophodno da poštuju pravila i da se ponašaju odgovorno i zbog sebe i zbog drugih.
 
Na pitanje šta se juče dogodilo u centru Beograda ispred Vlade u nesreći u kojoj je troje poginulo, a bebi se lekari bore za život, Vida je odgovorio da su okolnosti same nesreće u nadležnosti tužilaštva, ali je objasnio da je došlo do bočnog sudara vozila i da su očigledno bile u pitanju velike brzine.
 
"Ono što mi stalno ističemo da je brzina definitivno najveći problem na našim putevima", naglasio je Vida i dodao da je verovatno bilo u pitanju drastično prekoračenje brzine, ali da će veštaci to utvrditi.
 
On je rekao i da je vozač koji je pre neki dan automobilom ušao u pešačku zonu Knez Mihailove ulice bio pod dejstvom alkohola od preko dva promila.
 
"Srećom, odmah je zaustavljen od strane patrole saobraćajne policije, a nakon trežnjenja odveden kod prekršajnog sudije koji je izrekao zaštitnu meru zabrane upravljanja od godinu dana, 25 kaznenih poena, 280.000 dinara novčane kazne i 360 sati kaznenog rada u javnom interesu", naveo je Vida.
 
Kreće sezona godišnjih odmora, apel na vozače da voze odmorni
 
Kreće sezona godišnjih odmora, a Vida kaže da će i ovog leta na najvažnijim putnim pravcima i prilazima turističkim destinacijama biti pojačana kontrola saobraćaja.
 
Apelovao je na sve vozače da na put kreću odmorni i da prave češće pauze.
 
"I ove godine saobraćajna policija će sve učiniti da se smanji broj poginulih na našim putevima. Intenziviraćemo kontrolu, ali to pre svega zavisi od učesnika u saobraćaju. Treba oni da shvate da treba poštuju pravila i da se ponašaju odgovorno i zbog sebe i zbog drugih učesnika", dodao je Vida.
  • M

    20.06.2020 15:58
    Žmigavac
    Žmigavce više niko ne koristi pa čak ni policija, ni saobraćajna. Policiju malo, malo ih možete videti u vozilima kojima ne radi jedno svetlo, žmigavac ne daju ili im isto ne radi, pričaju na telefone, a pitanje je da li bi im dobar deo vozila prošao tehnički. Naravno ljudi imaju i dokaze da voze ne registrovana vozila. Šabanima koji se iživljavaju po gradu ne pišu kazne, pogotovo ako su krimosi ili krimosi u kolima koja pripadaju državi ili pokrajini.
    Motori divljaju svaku noć bulevarima...
    Kultura u saobraćaju nula. Na zeleno se kreće nakon što se obavi na telefonu šta se radi, sms, fb, Instagram,..., a vi iza se je..te što ne možete od mene da se pomerite.
    Isto važi i za stavljanje vozila na kolovozu sa sva 4 žmigavca (tad ih neki jedino i koriste) i blokiranje jedne trake, jer ako idete u prodavnicu, kafić ili već gde, morate stati vozilom baš ispred jer će vam opasti noge od malo hodanja ili neko iz kafića neće ouliti koji auto vozite.
    Parkiranje katastrofa sa pola auta na kolovozu, na 2 mesta itd, ali bitno je da je to urađeno u jednom potezu i boli vas dupe za sve...
    Mogao bih do sutra da pišem o bahatosti kod nas...
  • Ns boy

    20.06.2020 10:22
    Losi putevi,automobili,oprema.U saobraćaju nam fali jako puno tolerancije,baš kao i u životu.Još usporiti vožnju u gradu,postaviti kamere sa automatskom naplatom kazne i onda nema jurenja.
  • Stranac

    20.06.2020 09:59
    Voziti auto u Srbiji je kulturni sok.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.