Moguće proglašenje vanredne situacije u Kragujevcu

Ukoliko se širenje epidemije virusa korona nastavi ovim tempom, u Kragujevcu će biti proglašena vanredna situacija, najavljeno je sinoć u gradskoj upravi.
Moguće proglašenje vanredne situacije u Kragujevcu
Foto: 021.rs (ilustracija)
Ako rezultati testiranja danas i sutra pokažu da dnevno ima više od deset zaraženih, biće upućena preporuka da se proglasi vanredna situacija na teritoriji Kragujevca, naveo je gradski Krizni štab. Gradonačelnik Radomir Nikolić je izjavio da će najverovatnije biti uvedene nove mere za sprečavanje širenja epidemije.
 
"Najverovatnije ćemo biti prinuđeni da ukinemo sve proslave poput matura, svadbi i rođendana na kojima se okuplja veliki broj ljudi, jer su na tim mestima detektovani najveći rizici za prenos zaraze", rekao je Nikolić i dodao da će već danas biti razmotrena mogućnost skraćenja radnog vremena ugostiteljskih objekata i ograničenja broja ljudi u zatvorenom prostoru.
 
On je podsetio da je u Kragujevcu u prvom talasu epidemije bilo 68 zaraženih, a da je u proteklih 17 dana registrovano 77 novih slučajeva Covida-19.
 
"Svi do sada zaraženi bili su na nekoj od proslava, odakle je virus počeo da se širi. Rezultati su pokazali da su to uglavnom osobe starosti od 25 do 35 godina", rekao je Nikolić.
 
On je naveo da su svi zaraženi u Kragujevcu bili u kontaktu na nekoj proslavi i dodao da je sa Policijskom upravom dogovoreno da se "vrati stari režim kontrole kontakata i izolacije".
 
"Izgleda da smo zaboravili italijanski i španski scenario, jer smo dobro prošli u prvom talasu. Imamo obavezu prema građanima Kragujevca da u borbi protiv virusa preduzmemo najozbiljnije mere i mi ćemo to učiniti", poručio je Nikolić, koji je i komandant Kriznog štaba. 
 
N1: Institut u Kragujevcu ostao bez testova
 
Kragujevački Institut za javno zdravlje (IZJZ) od ponoći nema više testova za briseve za analizu na virus korona.
 
"Uzorci rađeni brisevima iz Batajnice su svi urađeni i više ih nemamo na lageru. Ostale analize smo po prvi put radili brisevima iz 'Vatrenog oka' koji, večeras se pokazalo, ne odgovaraju našoj opremi, tako da te uzorke u sredu moramo da šaljemo u 'Vatreno oko' da se očitaju. Pošto Batajnica više nema briseva na lageru, uspostavićemo kontakt sa Torlakom da od njih nabavljamo", rekao je sinoć direktror IZJZ docent dr Dragan Vasiljević.
 
Dodao je da je u Palati Srbija u utorak bio konstruktivan razgovor i dato je obećanje značajne pomoći u opremanju kovid laboratorije "Kraguj", čime bi kragujevački IZJZ značajno popravio performanse te laboratorije.
 
U Kragujevcu je četvoro novoobolelih u poslednja 24 časa, u Batočini dvoje. Laboratorija "Kraguj" je registrovala da je na virus pozitivan i jedan pacijent iz Tutina.
 
Prema novim podacima IZJZ u kragujevačkom Kliničkom centru se od Covid-19 leči 42 pacijenata, od kojih je osmoro na respiratorima. Sa lečenja iz KC su otpušteni po jedna osoba iz Novog Pazara i Ćuprije.
  • Boško

    24.06.2020 21:28
    Zašto ne objavite da je Dunčić geograf iz NS koji je odradio plan Bgd na vodi odradio uslužno i nameštanje parcela za autobusku stanicu Radomriu na privatnoj imovini i tako mu omogućio proviziju i da ga je iako je dobio MERE Agencije za Borbu protiv korupcije Radomir ipak zadržao kao kontra uslugu ?
  • Metuzalem

    24.06.2020 09:54
    Grobar junior
    Jel to onaj Nikolić, koji je onomad genijalno izjavio da je korona nazad stigla u Kragujevac?
  • Dragan S.

    24.06.2020 09:04
    narod nije stoka
    Ili cete vi korumpirane"lekare" i "struku" ili ce korumirana"struka"vas.TRece nema.Dok im cutite radice sa Vama sta god pozele.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.