Uskoro moguć elektronski upis u srednju školu

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije najavila je da će 8. i 9. jula, na portalu eUprava biti dostupna nova usluga elektronski upis - eUpis u srednju školu.
Uskoro moguć elektronski upis u srednju školu
Foto: Pixabay
Usluga će, kako je objavljeno, biti omogućena za sve redovne škole i gimnazije, osim muzičkih, baletskih, specijalnih i privatnih škola.
 
Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović rekao je da će prvi put ove godine upis u srednju školu biti dostupan potpuno elektronski - od podnošenja prijave za upis do notifikacije da je upis kompletiran.
 
Učenici i njihovi roditelji ili drugi zakonski zastupnici ne treba da dolaze u školu radi upisivanja, objasnio je on i dodao da će mogućnost upisa učenika direktno u školi postojati i ove godine, ali je preporuka da se upis odradi onlajn preko eUprave.
 
Škole će, po prijemu prijave koju je roditelj popunio na portalu eUprava, po službenoj dužnosti pribaviti podatke o učeniku iz matične knjige rođenih, iz evidencije prebivališta i informaciju iz zdravstvenog informacionog sistema o obavljenom lekarskom pregledu, kao i podatke o prethodno završenom obrazovanju, na bazi čega je učenik i bio raspoređen u tu srednju školu.
 
Na osnovu tih podataka i podataka koje je roditelj popunio u prijavi, ovlašćeno lice škole će završiti upis bez potrebe da roditelj dolazi u školu. Potrebno je da roditelj ima kreiran nalog na portalu eUprava kako bi mogao da pokrene uslugu eUpis u srednju školu.
 
Upis đaka u muzičke, baletske i specijalne škole je 29. juna, a roditelji treba da se obrate tim školama kako bi se informisali o posebnim uslovima upisa.
 
I te škole će, kako je saopšteno, koristiti elektronski sistem za upis.
  • 9

    25.06.2020 18:47
    Budemo
    li čekali na rezultate upisa kao na rezultate
    testova možemo slobodno upisati decu u
    srednju školu u Tanzaniji ili Mijanmarskoj republici.
    I njihovi ministri prosvete i digitalni premijeri su
    ozbiljniji ,a i rezultati će sigurno pre stići.

    Muvačina zagarantovana
  • xy

    25.06.2020 15:32
    Matura
    Posle elektronske male mature, mislim da ćemo se ipak upisati LIČNO !
  • mile

    25.06.2020 13:12
    Nemojte molim vas pa ni ovo sa maturom vam nije uspelo, cista katastrofa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija