Bilt: Srbi i dalje žale zbog Kosovskog boja, a teško ćete naći Šveđanina kojeg zanimaju gubici bitke kod Poltave

Bivši švedski premijer Karl Bilt podelio je danas ilustracije koje oslikavaju Kosovski boj i Bitku kod Poltave, koja je bila prelomna bitka između Rusije i Švedske, a koja se takođe dogodila 28. juna, ali 1709. godine.
Bilt je istakao način na koji Srbi pamte i obeležavaju ovaj dan, ali i način na koji to Šveđani čine kada je u pitanju dan važan za njihovu istoriju.
 
"Dan istorijskih bitaka. Mnogi Srbi i dalje žale zbog gubitaka u Kosovskom boju, a teško ćete naći nekog Šveđanina koga zanimaju gubici bitke kod Poltave, koja se dogodila više od tri stotine godina kasnije", napisao je Bilt na svom Tviter nalogu.
 
 
Bitka kod Poltave okončana je potpunim uništenjem švedske vojske, a ovim porazom Švedska je trajno izgubila status velike evropske sile, dok je Rusija zauzela njeno mesto, prenosi Telegraf Kosovo Onlajn.
  • Tanja

    27.05.2023 10:51
    Srbo Srbine da li si to ti?
    Srbo, kao sto ti ne prastas Karadjordjevicima iz licnih razloga, tako ne prasta ni nas narod onima koju su stradanje nasih predaka sveli na statisticku gresku I trude se, kao I ti, da to I dalje cine. Vidi, velicina coveka je u tome da licnu bol zanemari ako je rec o opstem dobru, te tako moras razumeti da si ti ustvari pojedinac koji se posle vek I kusur I dalje kiti pradjedovom Albanskom spomenicom. Nije njegova zrtva nista veca od zrtava Kosovskih junaka, a ni manja. Saberi se, opusti se, i ako si Srbin, po trudi se da ti deca to nauce bolje od tebe.
  • Miloš

    29.06.2020 17:19
    Dobro
    Ako je tačno da je ta bitka zaboravljena, zašto su onda Rusi i Švedi i dalje u suprostavljenim vojnim savezima?
  • Luka

    29.06.2020 16:24
    Karle karle
    Mislim da Karl Bilt nije upoznat time sto Srbi nisu izgubili tu bitku.Mi to slavimo kao veliku pobedu i veliko stradanje.(ako neko strada u velikom broju ,a da pri tom nije dao ustupak ,ne znaci da je to poraz.) Za nas ce uvek Boj na Kosovu biti velika pobeda ujedno i veliko stradanje.Pozdrav Karle.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.