Kisić Tepavčević: Imamo više od 250.000 testova na virus korona

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Milan Jovanović Batut Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da se u Novom Pazaru virus širi i da je reč o zoni visoke žarišne transimisije.
To je, kako je objasnila, scenario vrlo sličan u mestima gde se dozvolilo da se desi takvo nešto i gde su bila okupljanja, proslave koje su inicirale širenje virusa.
 
"Epidemiološka istraživanja su pokazala da je ključan faktor u svemu tome bio što su se mnogi pacijenti javljali tek u odmakloj fazi infekcije pluća, odnosno čekali su da to prođe samo od sebe", kazala je Kisić Tepavčević u emisiji Fokus televizije B92.
 
Navela je da se situacija prati iz sata u sat i da su kolege različitih specijalnosti iz Kragujevca, Beograda i drugih centara su otišle kao pomoć i podrška u Novi Pazar da se zaustavi i spreči širenje bolesti. Ona je rekla da su netačne informacije da nema dovoljno PCR testova.
 
"U ovom momentu ima više od 250.000 testova i taj podatak dovoljno govori", kazala je.
 
Na pitanje zašto je samo u Beogradu obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, odgovorila je da je to zato što je tu najveći broj zaraženih.
 
"Najmanje dve trećine svih potvrđenih slučajeva svakog dana je sa područja našeg glavnog grada", rekla je i dodala da će ova mera biti primenjena i u drugim delovima zemlje, ako bude potrebe za tim.
 
Cilj uvođenja tih mera, istakla je, nisu sankcije i kazne, nego da ljudi zaštite sebe i da shvate značaj toga. Ukoliko bi se svi pridržavali mera za dve nedelje bi virus bio eliminisan.
 
Navela je da je preko 200 studenata zaraženo virusom korona i da je među njima makar trećina obolelih iz studentskih domova.
  • Hm

    01.07.2020 18:32
    A iz SNSa koliko je zaraženih sa slavlja u zatvorenom bez maski????
  • proka

    01.07.2020 07:44
    imate vi i vaša deca
    ...a da ih skinete sa zaliha i date onima koji će ZNATI da ih upotrebe !?
  • Novosađan

    30.06.2020 23:47
    Sramota
    Ovi botovi što udaraju minuse treba da odu na adresu u Zmaj Ognjena Vuka i uvere se u ono što je napisano i onda bi ih možda bilo sramota da udaraju minuse, a možda i nebi jel za sramotu treba imati i obraz i malo mozga da sam misliš, a ne da ti neko kaže tvoje mišljenje. Sram vas bilo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija