Razmatra se da nastava od 1. septembra bude onlajn, lekcije se već snimaju

Republički krizni štab za suzbijanje kovida-19 trebalo bi narednih dana da razmatra mogućnost da od septembra đaci, umesto u školske klupe, ponovo sednu pred ekrane televizora i računara, odnosno da nastava bude organizovana onlajn.
Razmatra se da nastava od 1. septembra bude onlajn, lekcije se već snimaju
Foto: Pixabay
Ministar prosvete Mladen Šarčević navodi da sa svojim timom uveliko diskutuje o mogućem uvođenju onlajn nastave od 1. septembra, piše "Politika".
 
Bilo bi, kako ocenjuje, pošteno da Ministarstvo prosvete potpuno spremi i tu opciju, jer ima dobru platformu i uslove da ponovo pokrene časove od kuće. 
 
Šarčević navodi da to još uvek nije bila tema na sednicama Kriznog štaba, ali ukazuje na to da će tokom jula pokrenuti razgovor o onlajn nastavi na početku nove školske godine.
 
"Već imam razrađene planove za starije osnovce, srednjoškolce i studente, sa njima neće biti problema. Mogli bismo da im uvedemo kombinovani nastavni režim u okviru kog bi deo gradiva učili od kuće, dok bi samo povremeno, podeljeni u grupe, dolazili u obrazovne ustanove. Đaci od prvog do četvrtog razreda su veći problem, jer ne mogu sami da budu kod kuće i za njih moramo do 1. septembra da spremimo više nastavnih scenarija. Naš onlajn nastavni sistem poredim sa nemačkim i slovenačkim modelom i mislim da smo se dobro prilagodili na ovaj novi način rada", poručuje ministar za "Politiku".
 
Lekcije za onlajn nastavu za novu školsku godinu već se snimaju i one će služiti onim đacima koji opravdano izostaju iz škole ili u slučaju da se zbog epidemije virusa korona škole ponovo prebace u onlajn režim rada.

Komentari 103

  • Mihajla

    09.08.2020 05:10
    Ne Online Skoli.
    Svi pricaju o ovoj situaciji,pa i ja da se izjasnim.
    Ja mislim da je ova online nastava potpuno katastrofalna.
    Djeca nisu imali priliku da im bude objasnjeno sve sto im je nejasno,jer u skoli dignes 2 prsta kad ti je nejasno.Mislim da je bolesno to sto nasa djeca svakako bulje u telefone i monitore 24/7,da se ne izjasnjavam kako su lose objasnjavali na tv-u.Veliki je stres i za njih,jer nemozes ti prvačiće staviti pred tv da gledaju neku osobu kako ih uči u prazno,njima je sve inace nejasno,pa 6. Ili 5. Razredi (u Srbiji 5.)
    koji se tek upoznaju sa nastavnicima i zbunjeni su,jer ce im 100% biti drugacija ocekivanja u školi.Pa 9. Razredi koji umesto zadnje dane skole da provedu postpisivajuci majice,pravljenjem potpisa po skoli,zezanjem itd oni ce da BLEJE U MONITOR!Nece vjerovatno ni polu maturu dozivjeti!Skandalozno.A tek pshicko stanje djece.Skroz su asociajni,nemaju nikakvo slobodno vrijeme da provode sa drugarima,nema nikakave slobodne volje,nikakve saradnje i komunikacije sa drugarima iz odjeljenja.Isto neki roditelji su samohrani i rade i jos nose stres onlajn skole na njihovim ledjima pored svih problema.
    Ali ipak,mora se ovo i sa druge strane sagledati.Da li je vama vaznije da vase djete bude zivo i zdravo ili da ode kod nekog nastavnika ili nastavnice koji su vjerovatno upali preko veze (čast izuzecima) i da navuku Corona virus.Mislim da znam vas odgovor.Neke ostale drzave su odlicno izvele ovu online nastavu.Koristili su zoom,casovi su bili skroz funkcionalni,mogli
  • SamoOnline

    02.08.2020 07:29
    SamoOnline
    Moja deca ce ici na online nastavu. Necemo zaraziti citavu porodicu zbog necije maloumnosti. Idemo jednom u 7 dana u radnju. Sa decom jednom dnevno prosetamo poslepodne udaljeni od svih sa maskama. Zivimo po strogom rezimu. Gledamo, ima napolju roditelja puste decu da se mesaju sa ostalima, ne nose maske. Ako su oni poludeli, mi nismo. Mi imamo starije clanove, i brinemo za njih. Neodgovorni roditelji su krivi sto se sami ne pridrzavaju mera i nisu decu zastitili. Njima ne smeta da deca promene 2, 3 busa da stignu i skolu. Zivot za tren moze da se preokrene. Neki su vec ostali bez bliznjih. Razmislite ako neko ostane bez nekog svog... Cuvajte zivote. Za vreme bobmbardovanja deca nisu mesecima isla u skolu, nije bilo nadoknade casova i opet je sve ok proslo.
  • Mirjana

    27.07.2020 16:18
    Zdrav razum
    Smesno je da se ovde videvsi po komentarima najvise pravdaju ucitelji i nastavnici .Oni I ovako ne rade ,za ekskurzije se trude da sto vise uzmu para od ucenika pravdajuci se kako su krive agencije jer toboze cuvaju decu dok sede u holovima hotela I medjusobnim posetama po hotelskim sobama ..od 180 propisanih radnih dana za ovu kategoriju zaposlenih ,neki nastavnici jedva imaju 100 radnih dana i jos ovde se prica o uvodjenju online nastave gde doticni nista ne bi radili a primali bi platu ...Pa ovo ima samo u zemlji Srbiji da oni koji najmanje rade da se najvise "busaju" i jos primaju platu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.