Ugostitelji iz Kragujevca sutra protestuju ispred gradske skupštine

Vlasnici ugostiteljskih objekata u Kragujevcu, nezadovoljni merama u vanrednoj situaciji, najavili su protest ispred zgrade gradske uprave i zatražiće prijem kod gradonačelnika kome će uručiti svoje zahteve.
Ugostitelji iz Kragujevca sutra protestuju ispred gradske skupštine
Foto: Pixabay
Na večerašnjem sastanku vlasnici ugostiteljskih objekata su se dogovorili da sutra u 12 časova održe protest na kome će zatražiti pravo na rad i ravnopravnost privatnog i javnog sektora koji radi bez ograničenja i u vanrednoj situaciji koja je proglašena zbog korona virusa.
 
U Kragujevcu će sutra stupiti na snagu vanredne mere za suzbijanje širenja kovida-19, a među njima je i ograničenje rada ugostiteljskih objekata od 7 do 20 časova.
 
Nalaže se i da rad ugostiteljskih objekata treba da bude prilagođen tako da za jednim stolom ne mogu sedeti više od dve osobe uz obavezni razmak od dva metra između stolova.
 
Kako je za portal Glas Šumadije rekao advokat Živorad Lekić koji je večeras dao pravne savete kragujevačkim ugostiteljima, ograničenje radnog vremena je uvedeno zbog toga što je postojala ugroženost zdravlja ljudi, i to je, kako je kazao, jedan "pravni okvir" koji daje pravo za uvođenje ove mere.
 
"Ali država kada to uradi je odgovorna za štetu koja bi se pojavila kao izmakla dobit tj. izgubljena zarada odnosno razlika u zaradi koja se ostvarivala do tada i koja će se ostvarivati tokom skraćenog radnog vremena", dodao je Lekić.
 
On je mišljenja da je Vlada Srbije adresa na koju ugostitelji iz Kragujevca, ali i iz cele zemlje, treba da upute svoje zahteve.
 
Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je danas da će, ukoliko se ukaže potreba u odnosu na epidemiološku situaciju, biti zatvoreni i restorani i tržni centri. On je objasnio da se situacija prati iz dana u dan i da se analiziraju parametri na osnovu kojih se donose i primenjuju mere te da će sledeća mera biti zatvaranje restorana i tržnih centara ako bude bilo potrebno.
 
Podsetimo, juče je grupa ugostitelja, konobara i muzičara iz Kragujevca održala je protest ispred zgrade Gradske uprave zbog uvođenja ograničenja rada u tom sektoru usled povećanja broja novoinficiranih koronavirusom. Kako je novinarima rekao jedan od učesnika skupa Aleksandar Mladenović, oni su se organizovali putem društvenih mreža jer im je ugrožena egzistencija.
  • bibi

    01.07.2020 10:45
    Razumljivo je ponašanje ugostitelja, ali njima je bitan samo profit. Potencijalna šteta može biti velika, širenje epidemije nekontrolisano. I među njima ima povlašćenih, Pink radi punom parom, danju i noću, ljudi se tiskaju jedan do drugog, bez zaštite. Kako je uopšte njima data dozvola za rad non-stop, 24h u malom prostoru, stotine ljudi?
  • Žile

    01.07.2020 07:39
    Žile
    Pa dali se neko pita koliko hilkada porodica se hrani od ugostiteljstva. Samo lupate nebulozne komentare čekajući svoje plate i penzije od države a zaboravljate daćete se i vi naći u istoj situaciji. Bez ekonomije nema para za nikoga velike sile nemogu izdrzati bez para a ne srbija. Sve je lancano povezano a ako neko kaze ja sam uplacivao penziju neka se pita sta je ovde bilo 30godina unazat i taj novac je odavno opljackan. Mora se naći sistem da svi gradjani prezive ovu posast u suprotnom ima sve da pukne po savovima. Glup covek to nemoze da razume a pametan vec racuna i zna sta nas uskoro ceka. Hvala.
  • Marija

    30.06.2020 23:23
    Korona
    Strasno....mi nismo disciplinovani, Ali bitmo je da rade kafici,restorani....a zdravlje? Sta mislite gospodo, da li ce bolesni da posecuju restorane I kafice,ili bolnice? Nazalost,opet ce biti prazno....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.