Srđa Janković: Ovako drastičnu situaciju niko nije očekivao

Imunolog Srđa Janković rekao je da ovako drastičnu situaciju u vezi sa pandemijom korona virusa niko nije očekivao.
"Očekivali smo makar da toplota i Sunce ublaže virus, pa da mere daju rezultate. Više puta smo govorili da ne možemo da se nadamo da će letnji uslovi sami po sebi da reše problem. Ali smo se nadali da će da nam pomognu", rekao je Janković za RTS.
 
On je dodao da krivulja broja preminulih ipak kasni neko vreme za krivuljom broja novoobolelih.
 
"Prvo treba da vidimo povoljan trend na nivou krive zaraženih, pa tek kasnije će opadati dnevni broj onih koji izgube život", kaže Janković.
 
"Ako neko ima simptome, savetovao bih da niko ne procenjuje sam, već da se makar čuje sa izabranim lekarom ili da dođe u kovid ambulantu odmah", istakao je i podsetio da su dva glavna simptoma povišena temperatura i kašalj.
 
Objašnjava i da je gubitak čula mirisa i ukusa čest kod respiratornih infekcija.
 
"Kijavica i upala grla su mogući simptomi, ali su retki kod kovida", rekao je Janković i dodao da je karakteristično za kovid-19 da izaziva izraženiju malaksalost.
 
"Tipična priča ljudi koji su preboleli kovid je da su se osećali loše kao što nikad nisu", rekao je Janković.
  • Tinkerbell

    11.07.2020 15:40
    Misliš nije znao niko od vas naprednih stručnjaka, jer mi glupaci smo znali, zato i nismo išli tamo gde ste nas vabili paketićima.
  • Огорчени

    11.07.2020 14:48
    Избори јесу допринели погоршању епидемиолошка ситуације. Тренд раста броја оболелих постоји и у земљама где нису били избори. Обмане кризног штаба су посебна прича.
    Ни народ се није придржавао препорука. Ако на то долијемо још мало уља на ватру са протеста црно нам се пише. На сцени ће бити, као у животињском свету, природна селекција. Преживеле јачи, а они други нажалост...
  • Zoran

    11.07.2020 14:48
    BOTINE...
    ...zar mislite da če VAS zaobići virus. Koliko god da vas AV nagradjuje, virus je i dalje tu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.