UNESCO katedra i Institut društvenih nauka reagovali zbog prebijanja i hapšenja doktora Vladimira Mentusa

Institut društvenih nauka i UNESCO Katedra za bioteiku za Evropu reagovali su povodom hapšenja i prebijanja člana Instituta dr Vladimira Mentusa.
Mentus je uhapšen ispred Skupštine Srbije, u noći između 11. i 12. jula, bez valjanog pravnog osnova, budući da nije učestvovao u bilo kakvoj nasilnoj akciji protiv policije ili građana, već se samo zatekao na mestu policijske akcije, prenosi FoNet.
 
UNESCO Katedra za bioetiku za Evropu uputila je danas oštar protest nadležnim organima u Srbiji zbog premlaćivanja i hapšenja naučnog saradnika Instituta. 
 
"Mentus je pretučen, čime su mu povređena osnovna ljudska prava", ukazuje se u saopštenju.
 
Direktor Instituta društvenih nauka Goran Bašić je u otvorenom pismu upućenom premijerki Ani Brnabić zatražio da se proveri zbog čega je Mentus uhapšen i osuđen po hitnom postupku. Takođe, zamolio ju je da preduzme sve kako bi se učinjeni propusti hitno ispravili.
 
Direktor instituta, između ostalog, kaže da se na osnovu saopštenja Sociološkog naučnog društva Srbije, koje je obavestilo javnost o hapšenju Mentusa, može zaključiti da je do njega došlo samo zbog toga što se zatekao na mestu policijske akcije, a da u protestima nije učestvovao, nije bio nasilan i nije ugrožavao delovanje policije.
 
Bašić navodi i da mu je teško da poveruje da bi Mentus mogao da bude nevaspitan, a kamoli nasilan. 
 
"Najzad, poslednje što molim je da pred odgovarajućim organima pokrenete postupak u kojem bi se u najkraćem roku utvrdilo da li je bilo još sličnih slučajeva i da, ukoliko se utvrdi da slučaj dr Vladimira Mentusa nije usamljen, preduzmete sve kako bi se propusti ispravili i posledice otklonile", zaključuje Bašić. 
 
UNESCO Katedra za bioetiku za Evropu je saopštila da je zabrinuta za funkcionisanje pravosuđa u Srbiji.
 
"Ukazujemo na potrebu korenite reorganizacije i ponovnog uspostavljanja pravosudnog sistema na osnovama nepristrasnosti i nezavisnosti od izvršne vlasti", navodi se u saopštenju.
 
Hitno oslobađanje zahteva i Sociološko naučno društvo Srbije, koje zahteva i da se protiv lica koja su organizovala i sprovela na ovaj način hapšenje, kao i njihovih nalogodavaca, sprovede postupak utvrđivanja odgovornosti i izreknu odgovarajuće sankcije.
 
"Ovakvo postupanje policije i sudski postupci po kratkom postupku bez zaštite prava uhapšenih predstavljaju flagrantno kršenje ljudskih prava, podrivaju pravni sistem Republike Srbije i predstavljaju još jedan primer uzurpiranja institucija", zaključuje se u saopštenju.
  • Mrčo

    14.07.2020 07:28
    Turci i hapsi redom
    Sta će nama pamet,kad imamo predsednika koji sve zna a što nezna tu je Bler da ga posavetuje!!!
  • mile

    13.07.2020 16:26
    sve naopako
    Kod nas u Srbiji vlast se prema naucnim radnicima odnosi kao prema kriminalcima a prema kriminalcima kao da su naucni radnici.
  • Вук

    13.07.2020 14:47
    За Пера
    Ако баш морате да знате, оставио је паркиран бицикл у гаражи испред Скупштине, ето шта је радио.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.