Traže više časova srpskog i da se u lektiru vrate poezija Bećkovića, drame Kovačevića i Hemingvejev "Starac i more"

Nacionalni prosvetni savet je podržao "Deklaraciju o neophodnosti povećanja broja časova srpskog jezika i književnosti u osnovnoj i srednjoj školi" i preporučio je vraćanje književnih dela naših i svetskih klasika u gimnazijske programe srpskog jezika i književnosti.
Traže više časova srpskog i da se u lektiru vrate poezija Bećkovića, drame Kovačevića i Hemingvejev "Starac i more"
Foto: Pixabay
U Deklaraciji koja je usvojena na Prvoj interkatedarskoj srbističkoj konferenciji u Tršiću, u junu ove godine, između ostalog se navodi da su maternji jezik i književnost najvrednija duhovna dobra jednog naroda, čuvari njegovog pamćenja i kulture.
 
Dodaje se da maternji jezik nije samo sredstvo komunikacije, već i nosilac kolektivne i individualne memorije, koje se međusobno dopunjuju i snaže.
 
"S obzirom da je broj časova srpskog jezika najmanji u okruženju i u Evropi, povećanje bi svakako uticalo na uspešnost realizacije sadržaja svih drugih predmeta, kao i rezultate međunarodne provere funkcionalne pismenosti učenika", ističe se u Deklaraciji.
 
Pored toga, Nacionalni prosvetni savet je preporučio vraćanje književnih dela naših i svetskih klasika u gimnazijske programe srpskog jezika i književnosti.
 
Nakon analize programa sva četiri razreda gimnazije, jednoglasno je odlučeno da se Ministarstvu prosvete, kao i Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja pošalje, kako predlog Deklaracije, tako i predlog revizije.
 
Ukoliko savet bude usvojen, đaci će ponovo čitati i Ćosićevo "Vreme smrti", drame Dušana Kovačevića, Aleksandra Popovića, Ljubomira Simovića, poeziju Matije Bećkovića, "Ex Ponto" Ive Andrića, Bodlerovog "Albatrosa", Hemingvejev roman "Starac i more", kao i narodnu epsku pesmu "Boj na Mišaru".
 
Nacionalni prosvetni savet predlaže jasnije nacionalno profilisanje predmeta maternjeg jezika i književnosti, a samim tim kvalitetnije i sveobuhvatnije opšte obrazovanje za svakog đaka.
  • nbns

    20.07.2020 10:33
    Smanjite broj časova srpskog jezika i književnosti. Uvedite povećan broj časova stranog jezika ako ikada mislite da mrdnete sa Balkana.
  • Dragan

    20.07.2020 08:37
    Opet
    A zar nam ne bi bilo pametnije da smanjimo br budućih društvenjaka tj da uvedemo više matematike, fizike, hemije, fizičkog. Da naučimo decu da razmišljaju i rešavaju probleme. A ko hoće uvek može da pročita knjigu po izboru, a za lektire će ionako većina skinuti recenzije sa interneta. Po meni je glavni problem u državi što nas godinama vode pravnici, sociolozi, ekonomisti, teolozi, psiholozi, a po obrazovanju nikako nisu u stanju da naprave neki kreativni skok da nam bude bolje.
    Ps od društvenih nauka jedino što treba pojačati je istorija, jer ko razume istoriju, tazumeće i svet.
  • 1234

    20.07.2020 07:34
    Čitam i ne mogu da verujem šta je izbačeno?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.