Krizni štab o nepodudaranju brojeva: Neki se u istom danu testiraju na tri mesta

Zbir podataka o broju novozaraženih koji su juče objavili regionalni instituti nije se podudarao sa brojem novih inficiranih koje je objavilo Ministarstvo zdravlja.
Krizni štab o nepodudaranju brojeva: Neki se u istom danu testiraju na tri mesta
Foto: 021.rs
Ministarstvo zdravlja objavilo je u nedelju da je u prethodna 24 sata u Srbiji preminulo 11 osoba, dok je od infekcije virusa korona obolelo još 396 građana. 
 
Lampicu da se podaci ne podudaraju upalilo je saopštenje Instituta za javno zdravlje Vojvodine, koje je u 24 sata registrovalo 235 novoobolelih. Kada su se sabrali podaci iz Šapca, Užica, Kraljeva i Kragujevca, došlo se do broja od 630 novoinficiranih građana u jednom danu - znatno više u odnosu na zvanično saopštenih 396 novoobolelih.
 
Ovaj slučaj, ali i činjenica da se podaci o dnevnom broju zaraženih virusom korona po opštinama u Srbiji ne ažuriraju od 10. juna na sajtu covid19, dodatno su ulili nepoverenje u zvanične brojke o zaraženima. 
 
Upravo ova razlika u broju novozaraženih bila je tema konferencije za medije Kriznog štaba. 
 
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da u brojkama koji se odnose na posebne okruge u Srbiji postoje oni kojima nije prvi put da se testiraju ili su se testirali više puta u jednom danu, dok velikom broju njih nije stigao rezultat PCR testa da su negativni, pa se računaju među pozitivne. 
 
"Imate ljude koji se u jednom danu tri puta testiraju. Odu na tri mesta jer se plaše da će negde biti neki zastoj i onda se neko ko to uradi, a pozitivan je, pojavi na tri mesta u tri laboratorije da je pozitivan. Imate ljudi koji su bili pozitivni, u međuvremenu nisu postali negativni, a ponovo su se testirali i onda njih ne možete da računate opet u novopozitivne. To je ta razlika", kazao je Lončar.
 
On je rekao da će podaci o novoobolelima sa vremenom biti ažurniji i bolji, te da neće nestati, dodajući kako je suština njihovog posla lečenje ljudi, obezbeđivanje lekova pacijentima i opremanje medicinskih radnika.
 
Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović rekla je da na adresu njihovog instituta stižu zahtevi da se objasne razlike u brojevima. 
 
"U pravu ste kada kažete da sabiranjem podataka dolazimo do broja koji prevazilazi onaj koji je juče saopšten. Međutim, morate da znate da su to sumarni podaci koji se u jednom danu, u jednom momentu, zbog zastoja koji je u prethodnom periodu bio, jednostavno dogodio na teritoriji jednog okruga. Mi smo srećni kada se svi ti podaci pravovremeno isporučuju i kada svako u što kraćem vremenskom periodu može da dobije rezultat da li je pozitivan ili negativan, jer nam to predstavlja parametar i pokazatelj kako da se odnosimo prema toj osobi. Morate da imate u vidu to da se ne radi o podacima za jedan dan, već se radi o podacima koji su pristigli, nekada su oni uvećani upravo za onaj procenat podataka i rezultata iz prethodnih dana. To će se u narednom periodu korigovati", navela je Jovanović.
 
Ona je zaključila da je revizija podataka iz baze uobičajen postupak i proces u svakom institutu za javno zdravlje, kao i da softver covid19 nije jedini sistem za prikupljanje podataka.
  • Dragan

    21.07.2020 03:20
    Gg
    Čemu javno objavljivanje testiranih ?Test niti leči,niti štiti od virusa.Vi možete biti zdravi na testiranju i za 5 min zaražen.Testiranja postoje za milione bolesti pa se ne objavljuju.Drugo ovaj test radi na jedan anti gen koji niti je tačan niti razlikuje viruse (reaguje na sve viruse).Test na tri gena daje 90% pouzdanosti ali to u Srbiji nema.Danas smo lideri opet.Lekovima leče političare-jeste čuli političara da je preminuo od virusa ?
  • Marks

    21.07.2020 02:47
    Mažu ljudima oci ko zna koliki je realan broj zaraženih.
  • M. A. Pulmolog

    21.07.2020 01:21
    Organizacija je nula a trebala je da bude na svetskom nivou.


    Statistiku obolelih umrlih izlečeni radi privatno lice koje je krizni štab zaposlio tj IZJZ Batut što je apsurd.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija