Posle 15 godina pauze "Torlak" ponovo pravi vakcinu protiv gripa

Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" proizvešće za predstojeću sezonu domaću vakcinu protiv gripa kojom će biti vakcinisani građani Srbije.
Posle 15 godina pauze "Torlak" ponovo pravi vakcinu protiv gripa
Foto: Pixabay
Sve proizvedene količine biće na raspolaganju našim državljanima, kažu za "Politiku" u Ministarstvu zdravlja, a ostatak vakcine neophodan za vakcinaciju biće nabavljen preko javne nabavke. U resornom ministarstvu za Politiku kažu da će biti proizvedeno manje domaćih vakcina od planiranih, jer su gotovo svi kapaciteti "Torlaka" usmereni na borbu protiv virusa korona.
 
"Planirana je proizvodnja između 100.000 i 150.000 doza", najavila je dr Vera Stoiljković, direktorka Instituta "Torlak".
 
Ipak, ove količine domaće vakcine neće biti dovoljne da bi se sproveo najavljeni plan državnog vrha da se vakciniše više od dva miliona ljudi. 
 
"Torvaksflu" će biti prva srpska vakcina protiv sezonskog gripa posle pauze od 15 godina, piše Politika. 
 
Koja će inostrana vakcina biti kupljena biće poznato kada se završe javne nabavke. Prošle godine je država kupila četvorovalentnu vakcinu "Sanofi Pastera". Zaštita od gripa koštala je 217.239.660 dinara, odnosno 679 dinara po dozi. Kasnije su, zbog velikog interesovanja, nabavljane dodatne doze. 
  • Cubi

    22.07.2020 10:55
    Ulazite u Torlak a ne donacije SPC..Mada vise nego jasno zasto ulazete u crkvu, nije to ni zbog vere ni naroda vec zbog sebe i podrske na izborima..
  • Jelena

    22.07.2020 10:00
    Torlak
    Pod uticajem globalizacije unistili su sve sto je bilo dobro iz ove drzave, pa i Torlak. Nase kvalitetno je unisteno, da bi se uvozilo iz inostranstva.Neki su imali debelu korist od toga. Sada ce da nas vakcinisu kineskim smecem od vakcina.
  • Kika Bibić

    22.07.2020 09:27
    Torlak je nekada pravio vakcine za celu Jugoslaviju i još mnogo toga. A sad ne može ni za Srbiju? Opet neka demagogija, spinovanje, konfabulacija. Bilo bi lepo da se Torlak ojača i da može da radi bar sve ono što je nekad radio!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.