LSV: Zašto kineske kompanije ne plaćaju struju u Srbiji?

Među 20 najvežih dužnika za struju u Srbiji nalaze se i kineske kompanije koje posluju u Srbiji, zbog čega je Liga socijaldemokrata Vojvodine postavila pitanje kako je to moguće.
LSV: Zašto kineske kompanije ne plaćaju struju u Srbiji?
Foto: Pixabay
"Nadležni u Elektroprivredi Srbije redovno pozivaju građane da plaćaju svoje račune i još redovnije isključuju dužnike, bez obzira što se radi o mnogostruko manjim iznosima u odnosu na dugove pojedinih kompanija. U uslovima teške finansijske situacije, većina građana jedva osigurava egzistenciju", naveli su ligaši u saopštenju.
 
Kako ističu, posebno je interesantno što se u samom vrhu velikih dužnika nalaze i pojedine strane firme, "naročito kineske".
 
"Najveći dužnik je 'Železara Smederevo' u vlasništvu kineske kompanije 'Hesteel Group' sa dugom od gotovo 4,7 milijardi dinara. Pri vrhu je još jedna kineska kompanija 'Serbia Zijin Bor Coper' koja duguje 871 milion dinara.  Tragična je činjenica da država ne vodi računa o svojim ekonomskim interesima i dopušta ogromno gomilanje dugova kompanija koje dolaze iz mnogo bogatijih država. Sa druge strane, mnogim stranim kompanijama su date velike povoljnosti da bi investirale u Srbiju i tako pomogle našoj državi i njenim građanima", navodi LSV i dodaje "da li je neplaćanje struje jedan od vidova pomoći?". 
 
LSV zaključuje da očekuje da spisak od 20 najvećih dužnika po računu za struju, koji je objavila Elektroprivreda Srbije, neće ostati samo mrtvo slovo na papiru i da će dug biti plaćen.
 
Detaljno o najvećim dužnicima za struju u Srbiji čitajte u posebnom tekstu OVDE.
  • Инсајдер

    29.07.2020 12:45
    Е па сад'
    Држава дугује много већи новац тим кинеским компанијама, па не сме да реагује.
    Своје обавезе по куповини истих наша држава није испунила, па овако пребијају дуг.
  • Boba

    28.07.2020 13:40
    Lalos
    Izgleda ce i gosin Canak preci na pirinadz umeto cvaraka i slanine. Pa sta vi uopte ima bilo koga da pitate pa jescete pirinadz umesto cvaraka i slanine samo kad vas pocistimo mi vojvodjani sram vas bilo sve iz tkzv Lige sve koji ste kao ostali zbog licne koristi.
  • Pera lozac

    28.07.2020 13:13
    E
    Radi se o utrosku struje ako nekom nije jasno, a to utice na cenu prioizvoda. Ekonomija je cudo, dodjes za masnu proviziju, radnici roblje a profit Samo tvoj. Gde se to struja I porezi oprastaju.?Samo u vucicevoj zemlji. Radi bratstva sa kinezima a oni naivni pa dosli za dzabe.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.