Najveći dužnici za struju duguju ukupno 20 milijardi dinara, u pitanju mahom državna preduzeća

Ukupan dug 20 najvećih privrednih dužnika za struju u Srbiji, među kojima su mahom državna preduzeća, prema poslednjim podacima iz juna, iznosi 19,3 milijarde dinara, odnosno 163 miliona evra, što je za dva miliona evra više nego u februaru ove godine.
Najveći dužnici za struju duguju ukupno 20 milijardi dinara, u pitanju mahom državna preduzeća
Foto: Pixabay
"Blic" piše da su najveći dužnici godinama iste firme, samo im se mesta na listi menjaju, ali ono što je godinama konstantno to je da prvu i drugu poziciju neplatiša čvrsto drže firme koje su pod ingerencijom države, Železara "Smederevo" d.o.o. sa dugom od 4,66 milijardi evra i JP "Resavica" sa 2,62 milijarde.
 
Nepromenjeno je i to da većina top dužnika uvećava svoje račune za neplaćenu utrošenu električnu energiju, dok je samo njih četiri uspelo da ih smanji.
 
Najodgovorniji bio je kineski "Zijin", koji je na račun EPS-a uplatio 250 miliona dinara i svoj dug sa februarskih 1,2 milijarde svela na 870 miliona pa je sa četvrtog mesta pala na peto.
 
Pre njih, na istim pozicijama kao i u februaru, ali sa uvećanim dugom, ostali su JKP "Infostan tehnologije" Beograd, od koga EPS potražuje 897 miliona dinara, koji je četvrtoplasiran i trećeplasirana "Energetika" Kragujevac sa 1,75 milijardi. Slede SFS "Paraćin", JKP "Toplana" Bor, Gradska uprava Kragujevca, koja je i dalje jedina lokalna samouprava koja se upisala na neslavnu listu dužnika. Doduše, uspela je da smanji svoje obaveze za četiri miliona dinara pa one sada iznose 771 milion, zbog čega je pala za jedno mesto u odnosu na februar.
 
Ono što još karakteriše listu najvećih dužnika je i to što se na njoj u junskom izveštaju, za razliku od ranijih, našla i "Infrastruktura Železnice", koja sa dugom od 410 miliona dinara zauzima 17. mesto.
 
Sve ovo ukazuje da trošenje struje na veresiju nije prestalo i da se i dalje ne poštuje zahtev MMF, koji je tražio da se ta praksa zaustavi. Tim pre što je reč o uglavnom istim kompanijama kojima se dugovi tolerišu godinama i struja ne isključuje, što bode oči jer obični potrošači nemaju tu privilegiju.
 
Izvor beogradskog lista iz Nemanjine 11 tvrdi da je tolerisanje dugova višedecenijska praksa svake vlasti koja opravdanje za izbegavanje kažnjavanja, odnosno isključenje struje, nalazi u važnosti ovih kompanija za privredu zemlje.
 
"EPS to ne odgovara, ali to je preporuka vlade. Zbog ovakve prakse u javnosti se stiče utisak da je reč o dvostrukim aršinima, odnosno da se različito postupa kod dugovanja građana i firmi. Ali treba da se zna da je država vlasnik EPS-a i da ona nalaže da se ovako postupa jer želi da pomogne firmama da prežive neki krizni period kako radnici ne bi ostali bez posla. Mislim da ova praksa treba da se prekine, na čemu insistira i MMF, tim pre što neka javna i državna preduzeća nisu uplatila ni dinar od početka godine ili pak uplaćuju neke minorne sume", navodi sagovornik Blica.
 
I stručnjaci se slažu da ovu praksu država treba da prekine jer je disciplina u plaćanju izuzetno važna.
 
"Izbegavanje plaćanja računa za utrošenu struju se prevaljuje na EPS, što nije dobro, jer će biti manjka novca za održavanje. Mislim da rešenje problema može da se traži u razumnom reprogramu koji bi podrazumevao da se zaostali dug isplati u dužem vremenskom periodu. To bi moglo da bude pet godina i taj rok ne bi bio kamen oko vrata preduzeću koje je u problemu. Otpis dugova ne bi bio dobra varijanta jer bi to bio loš primer za druge. O otpisu se samo može razgovarati samo ako je firma pred stečajem, ali i tada treba videti da li dug može da se naplati iz stečajne mase", navodi za "Blic" prof. dr Slobodan Ružić.
  • Boki

    27.07.2020 23:58
    Oprez!
    Poslali su mi za april račun u visini godišnje potrošnje...pa nakon žalbe skinuli brojilo, pa sad se čekamo i vijam veze... Ništa se ne slaže, ni račun sa stanjem na starom brojilu, piše 2000kw više, za stran koji troši 200 do 300kw pa sad skinuli staro i metnuli novo brojilo pod firmom da "ide na ekspertizu"... Sve sam slikao, čekam epilog...

    Pazite se, dali su privatnoj firmi da radi očitavanje za 7 cifara evra... OPREZ!!! Slikajte brojilo svaki put!!!

    Sutra Vama može stići sto 'iljada račun za stan koji troši dve-tri hiljade...!!!
  • Lovac

    27.07.2020 23:41
    Naši"čelični prijatelji" bi mogli da počnu da plaćaju utrošeno struju u RTB-u i Željezari, bez kamate naravno
  • Rade

    27.07.2020 17:34
    Cedi i muzi Vojvodinu, a ti Beograde i Srbijo ne moras da placas. Pa dokle mislite tako?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.