Državljani Srbije u Indiji kažu da je ambasador napustio zemlju, Ministarstvo poručuje da i dalje pomaže

Državljani Srbije koji se nalaze u Indiji kažu da je dosadašnji ambasador Vladimir Marić napustio rezidenciju u Nju Delhiju, dok u Ministarstvu spoljnih poslova odgovaraju da država građanima nastavlja da pruža pomoć pri organizovanju povratka za Beograd.
Od izbijanja pandemije virusa korona traje agonija nekoliko desetina državljana Srbije koji se nalaze u Indiji i koji iščekuju pomoć države. Priču o situaciji u Indiji mogli ste da pročitate i kroz intervjue koje je Novosađanin Kristian al-Droubi dao za 021.rs.
 
Sada građani tvrde da je dosadašnji ambasador Vladimir Marić, koji je završio svoj mandat u ovoj državi, odleteo iz Nju Delhija. Kako su redakciji 021.rs javili državljani Srbije koji se trenutno nalaze u Indiji, delegacija je avionom "Lufthanze", preko Minhena, stigla u Beograd. 
 
Državljani Srbije su sa Ambasadom komunicirali putem WhatsApp grupe, i upravo je porukom preko ove aplikacije, u koju je 021.rs imao uvid, supruga ambasadora Jovana Marić obavestila građane da su sleteli u Beograd.
 
Objašnjenje koje su, kako kažu, dan uoči leta, građani dobili od odlazećeg tima jeste da im je istekao mandat. Odgovor šta će biti sa njima, nažalost, nisu dobili ni tog dana, a ni kasnije.
 
Ono što je lako proverljivo je da je Vladimiru Mariću mandat počeo 2014. i da je krajem prošle godine donet ukaz o opozivu nekoliko ambasadora, među kojima je i bio i šef delegacije u ovoj azijskoj državi. Razlog opozivu je bio istek mandat.
 
U Ministarstvu spoljnih poslova, nakon nekoliko dana čekanja, ne odgovaraju direktno na pitanje da li je Vladimir Marić napustio Nju Delhi i vratio se u Srbiju, nego poručuju da je Ambasada u Indiji i dalje u kontaktu sa srpskim državljanima "preko privremenog otpravnika poslova". 
 
"Ambasada nastavlja da im pruža pomoć i asistenciju u njihovom povratku iz Indije u Srbiju na komercijalnoj osnovi. U tom smislu, Ambasada Republike Srbije u Indiji 28. jula je obavestila nadležno Diplomatsko konzularno predstavništvo Republike Srbije da će pojedini državljani Srbije, prilikom povratka, krajem jula i početkom avgusta ove godine, iz Indije (Mumbai, Bengalor) do Srbije, letovima avio kompanija 'Er Frans', 'Lufthanza', 'Etihad Ervejz', tranzitirati preko teritorije tih zemalja, radi blagovremenog dobijanja odobrenja zemlje domaćina za njihov nesmetan tranzit", poručuju u Ministarstvu za 021.rs.
 
Međutim, građani blokirani u Indiji tvrde da su baš tim povodom u panici, jer od odlaska dosadašnje misije nemaju kontakt sa ambasadom od koje im je preko potreban pomenuti formular koji im omogućuje tranzit preko zemalja Evropske unije.
 
Ministarstvo je i ranije navodilo kako je u kontaktu sa građanima i da ih obaveštava o mogućim načinima povratka u Srbiju. O situaciji u Indiji Ministarstvo je pisalo portalu 021.rs samo dva dana pre odlaska ambasadora iz Indije, ali to nijednog momenta nisu spomenuli.
 
Grupa državljana Srbije je u junu uputila otvoreno pismo predsedniku Aleksandru Vučiću i predsednici Vlade Ani Brnabić, navodeći da su ostavljeni zaglavljeni u Indiji, bez mogućnosti povratka kući u skorije vreme.
 
"Mi razumemo da je trenutna situacija teška, ne samo u Indiji, nego i u Srbiji, da mnogo pažnje i energije ide na borbu protiv virusa, ali istovremeno smatramo da Vlada Republike Srbije ne sme da zaboravi ni svoje građane koji su ostali izvan Srbije i koji žele da se vrate u svoju zemlju... Napominjemo da su neki od građana Srbije koji su zaglavljeni ovde u finansijskim neprilikama jer ne mogu da rade i da se situacija sa širenjem virusa iz dana u dan pogoršava, kao i to da je za strance situacija prilično nepovoljna", navodi se u otvorenom pismu, koje u celosti možete da pročitate OVDE.
  • e

    31.07.2020 08:00
    Kad čitam komentare zavidnih i pokvarenih primitivaca (odmah su potrčali da zakrešte ovde), koji sve što vide u ovome je neka slast i radost što sad ima problem neko ko je nekad negde bio, bilo poslom ili razonodom, onda mi je jasno što je ovde ovako kako je.
  • vbv

    31.07.2020 07:48
    hahahahaahaha
    "sleteli smo u BGD, aj ne gnjavite više".
  • hm?

    31.07.2020 07:26
    Pa neka udju u ambasadu. To je ionako teritorija Srbije, oni su drzavljani Srbije i taman ce predstavljati Srbiju dok se ambasador ne vrati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija