Grupa državljana Srbije zaglavljena u Indiji, traže pomoć da se vrate kući

Grupa državljana Srbije koji se nalazi u Indiji obratila se vlastima u Srbiji i navela da su zaglavljeni u toj državi i nemaju mogućnost da se vrate kući.
Grupa državljana Srbije zaglavljena u Indiji, traže pomoć da se vrate kući
Foto: Pixabay
Oni su pozvali premijerku Anu Brnabić i predsednika Aleksandra Vučića da nađu način da im se omogući povratak.
 
Grupa srpskih državljana je u saopštenju navela da su pismo uputili ne zbog monsuna, ne zbog opasnosti od zaraznih bolesti, ne zato što su ostali bez novca i ne zbog "leoparda koji sve češće vrebaju oko njihovih kuća", već zbog toga što kao građani Srbije imaju pravo da se vrate u svoju zemlju.
 
Grupa je navela da se ne zna do kada će u Indiji trajati karantin, niti kada će se otvoriti međunarodni avio saobraćaj.
 
Državljani Srbije u pismu, čiji je prvi potpisnik umetnik Kristian al-Droubi, naveli su da su se tokom četiri meseca pandemije neki građani Srbije evakuisali iz Indije, ali da jedan deo nije, jer su letovi bili veoma skupi, a transport preko drugih država rizičan.
 
"Negde put nije bio ni moguć, jer u transfer državama nije funkcionisao avio-saobraćaj, a iz Indije nema drugog načina da se izađe do avionom", navodi se u pismu.  
 
Pismo prenosimo u celosti:
 
Poštovani predsedniče Vučiću, premijerko Brnabić,
 
Obraćam vam se u ime nekoliko desetina građana Republike Srbije koji su pre četiri meseca, zbog epidemije virusa korona i uvođenja karantina u skoro svim državama širom planete, ostali zaglavljeni u Indiji, bez mogućnosti povratka kući u skorije vreme.
 
U Indiji se ni u ovom trenutku tačno ne zna do kada će trajati karantin, niti se zna kada će profunkcionisati međunarodni avio-saobraćaj. Broj zaraženih raste i opet se gradovi stavljaju u karantin, a ponovno uspostavljanje avio-saobraćaja odlaže se iz nedelje u nedelju.
 
Na samom početku karantina u Indiji, mi smo se uz pomoć Ambasade Srbije organizovali u jednu grupu preko koje smo razmenjivali informacije i to uglavnom o evakuacionim letovima drugih država koje su iz dobre volje i kurtoazije obaveštavale našu ambasadu o povremenim letovima iz nekih većih gradova Indije. Ti letovi su nekad bivali otkazivani, a neki su bili potvrđivani na sam dan leta, zbog čega je veoma teško organizovati se u tom slučaju. Tih je letova sada nažalost sve manje, i čekanje na njih je lutrija.
 
Tokom protekla četiri meseca neki građani Srbije uspeli su da se evakuišu, ali jedan deo nije, jer su ti letovi bili izuzetno skupi, a i rizični zbog transfera preko drugih država. Negde čak nisu bili ni mogući, jer u transfer državama nije funkcionisao avio-saobraćaj, a iz Indije nema drugog načina da se izađe do avionom.
 
Mi razumemo da je trenutna situacija teška, ne samo u Indiji, nego i u Srbiji, da mnogo pažnje i energije ide na borbu protiv virusa, ali istovremeno smatramo da Vlada Republike Srbije ne sme da zaboravi ni svoje građane koji su ostali izvan Srbije i koji žele da se vrate u svoju zemlju. Na to čekamo četiri duga meseca. Stoga se obraćamo vama, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Srbije Ani Brnabić, da nađete načina da se mi, preostali građani Republike Srbije koji su zaglavljeni u Indiji, čim pre moguće, vratimo svojim kućama. 
 
Ovim pismom obraćamo se vama i javnosti u Srbiji kako bismo sve vas obavestili o trenutnoj situaciji u drugoj najmnogoljudnijoj državi na svetu, u kojoj sve teže opstajemo. Napominjemo da su neki od građana Srbije koji su zaglavljeni ovde u finansijskim neprilikama jer ne mogu da rade i da se situacija sa širenjem virusa iz dana u dan pogoršava, kao i to da je za strance situacija prilično nepovoljna. 
 
U nadi da ćete svojim građanima pomoći da se vrate svojoj kući, pozdrav iz Indije.
  • Sonja

    27.06.2020 16:06
    Šiva the God da li si ti možda g....o? Da malo pažljivije čitaš pročitao bi da avio saobraćaj, međ.u Indiji ne funkc.i stalno odlažu njegovo profunkcionisanje. A ds si čovek borio bi se za svakog čoveka i ne bi seirio. Zbog tskvih kakav si ti ovde smo gde smo. Ajmo ljudi, šerujmo ovu vest. Da vidimo da li su obilčni građani vredni koliko i ova današnja nova tri slavna koronaša, ili im život vredi pišljiva boba samo par dsna uoči izbora.
  • ?

    26.06.2020 11:32
    aller retour
    pitanje iz "Koliko poznaješ svoju državu"
    Znate li kako su sve povezani globalni umovi ovde?
    https://www.internations.org/india-expats/serbs
    I ko treba tim ljudima sad da obezbedi kartu za nazad?
  • @?

    26.06.2020 07:44
    Pa znaju, pa se tako i obraćaju. Niko ne može ovde da pomogne, osim svevišnjeg Šive Vučića.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.