Vučić o KiM: Želimo dijalog sa Prištinom i rešavanje višedecenijskih problema

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su pristali da suštinski učestvuju u dijalog sa Prištinom pod pokroviteljstvom Evropske unije, kako bi mogli da se reše višedecenijski problemi.
Vučić o KiM: Želimo dijalog sa Prištinom i rešavanje višedecenijskih problema
Foto: 021.rs
Kako kaže, pred Srbijom nisu laki dani kada je u pitanju Kosovo i Metohija.
 
"Biće potrebno mnogo snage i energije da pokušamo da sačuvamo poziciju pouzdanog partnera, iskrenog pregovarača, da pokušamo da dođemo do kompromisa, ali da budemo dovoljno čvrsti da odbijemo ono što ne predstavlja kompromis, već predstavlja samo pritisak na Srbiju. Bio sam iznenađen izjavom Abdulaha Hotija da je u Briselu počeo da se piše završni sporazum, što niko nije demantovao iz Brisela. Oni su demantovali pisanje nekih naših novina. Mi ništa o tome ne znamo, jedino što znamo jeste da želimo da pregovaramo o temama koje su stavljene na sto", naveo je Vučić.
 
On je naveo da će srpska delegacija tražiti i da se razgovara zašto još uvek nije ispunjeno ono što je potpisano 2013. godine, a to je osnivanje Zajednice srpskih opština.
 
"U dobroj veri smo prisutni u Briselu, želimo ozbiljne razgovore, ali ako neko misli da će Srbija da bude džak za udaranje, onda je to vrlo pogrešan put", dodao je predsednik.
 
Prema njegovim rečima, delegacija koju predvodi Marko Đurić je spremna da razgovara o nestalima, interno raseljenima i ekonomskim pitanjima. Tražiće se i da Oslobodilačka vojska Kosova otvori svoje arhive, jer se smatra važnim da porodice nestalih dobiju pravdu i da znaju gde su im deca, prijatelji...
 
Naveo je da je Srbija zainteresovana da kroz dijalog pronađe način za slobodan protok robe, ljudi, usluga i kapitala, a što je u interesu i Srba i Albanaca. 
 
"Zaključci Atlantskog saveza predstavljaju osnovu buduće politike u celom regionu. Ti zaključci Atlantskog saveza, odnosno svih regionalnih zemalja, plus 'Kosovo sa zvezdicom' se nalaze u tri ključne tačke - jedna je u implementaciji četiri slobode EU, to su sloboda protoka roba, ljudi, kapitala i usluga", kazao je Vučić.
 
Prema njegovim rečima, posebno je istaknuto to da se mnogo vremena i novca gubi na administrativnim prelazima. Druga tačka zaključaka Atlantskog saveza jeste realizacija projekata, navodeći da je Srbija dostavila 10 projekata i spremna je da na tome radi sa Evropskom unijom. 
 
"Ono što je za nas vrlo važno je treća tačka zaključka, a to je praćenje implementacije svih naših dogovora i svih naših dogovora i svih naših projekata, u čemu smo zaostajali. Ako to smem da kažem građanima, trudili smo se da razmišljamo samo o EU, a da potcenjujemo svoj region. Želimo da sa narodima u okruženju gradimo najbolje moguće odnose i da obezbedimo najveću moguću korist za Srbiju, njene građane, ali i narode u regionu", zaključio je predsednik Srbije.
  • Valentina

    31.07.2020 11:53
    valentinastoiljkovic@gmail.com
    Stavimo tačku već jednom na ove probleme. Ovo su stare rane, vekovima soljene, i trebaju se zaceliti. Zajedničkom borbom, udruženim snagama i podrškom regiona i mnoštvo država da uspostavimo kompromis i postignemo maksimalnu korist od svega toga.
  • Fiko Halimić

    31.07.2020 10:41
    KiM
    Srbija nije nikada bežala od dijaloga, samo nikada nije pristajala na pritiske i ucene.
  • Siniša

    31.07.2020 08:18
    Hrabro
    Region ceo mora da se ujedini da bi opstali. KiM treba da ostane u sastavu Srbije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.