Tepić: Ljajić potvrdio da Vučićev režim radi za Tešića - trgovca oružjem

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić izjavila je da je nadležni ministar trgovine za izdavanje dozvola Rasim Ljajić "potvrdio dve skandalozne činjenice", odgovarajući na niz postavljenih pitanja "o problematičnom izvozu oružja iz Srbije u Jermeniju kojim je napadnut Azerbejdžan", saopšteno je iz SSP.
Tepić je navela da u te skandalozne činjenice spada potvrda da je "u ime Srbije odobravao izvoz oružja u Jermeniju od 2017. godine uprkos embargu OSCE/OEBS na izvoz oružja u tu zemlju, kao i da je od 19 dozvola, čak 18 potpisao za firme Slobodana Tešića 'Partizan tech' i 'Vectura trans', koji je finansijer Srpske napredne stranke (SNS) i omiljeni Vučićev trgovac oružjem".
 
"U februaru 1992. godine Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) zatražila je da sve države učesnice uvedu embargo na 'sve isporuke oružja i municije snagama angažovanim u borbama na području Nagorno-Karabaha'. Ovaj embargo je i dalje na snazi", kazala je Tepić.
 
Ona je navela da "Velika Britanija čak, u skladu s tim, na zvaničnom sajtu Vlade drži obaveštenje da se, u skladu sa zahtevom OEBS-a, trgovinske sankcije za Jermeniju odnose i na embargo na oružje i tranzitnu kontrolu i da se ove smernice primenjuju do 31. decembra 2020. godine".
 
"Da stvar bude gora, ministar Ljajić je svojim odgovorom potvrdio i moju već opravdanu sumnju da je najpre štitio Vučićevog problematičnog trgovca oružjem Slobodana Tešića, koji se upravo od 2017. nalazi na crnoj listi SAD. Tešić i njegovo poslovanje oružjem označeni su kao rizik za bezbednost po ceo svet, što sam i lično dokumentovala pisanim upozorenjem koje su SAD uručile ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću prošle godine", rekla je Tepić.
 
Potpredsednica SSP je navela da "uprkos svemu tome, mi danas i zvanično saznajemo da je Ljajić, upravo od 2017. godine, obezbeđivao dozvole za izvoz oružja u Jermeniju dvema Tešićevim firmama, i to od 19 dozvola, čak 18 je bilo za Tešića".
 
"Sada je jasno zašto je Ljajić najpre danima ćutao posle oružanog napada Jermenije na Azerbejdžan oružjem iz Srbije, potom čak izjavio da ne sme u javnost da iznosi ime firmi kojima je odobrio izvoz, a danas ih je, pod pritiskom, ipak izgovorio", kazala je Tepić.
 
Tepić je rekla da aktuelni ministar trgovine "jedino nije izgovorio čije su", kao i da ona to čini umesto njega.
 
Ljajić: Od 2015. izdato 2.589 dozvola za izvoz oružja, 19 za izvoz u Jermeniju
 
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić danas je izjavio da je u transparentnom postupku od 2015. godine do danas izdato 2.589 dozvola za izvoz naoružanja i vojne opreme i to jedino po dobijanju saglasnosti svih organa koji učestvuju u postupku odlučivanja Ministarstvo unutrašnjih poslova, BIA, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo spoljnih poslova.
 
Ljajić je reagujući, kako je rekao na "učestale, zlonamerne i paušalne optužbe koje iznosi narodna poslanica Marinika Tepić, u vezi sa izvozom naoružanja i vojne opreme", kazao da se nikada nije desilo da se izda dozvola bilo kojoj firmi ukoliko ima i jedno negativno mišljenje, bilo kog od tih organa, kao što se i nikada nije desilo da se odbije bilo koja firma, ukoliko ima sve potrebne saglasnosti. 
  • Gorica

    31.07.2020 14:29
    Još jedna ko zna koja laž Marinike Tepić. Ništa Rasim Ljajic nije izjavio, ovo je način da se spinuje istina kako bi se skupili jeftini politički poeni. Samo je sva sreća pa Mariniki Tepić više niko ne veruje jer zna ju da čim ona zine da laže.
  • Зоран Јовановић

    31.07.2020 12:12
    Не знам како може неко тако нешто да прича а пре тога да нема доказе никакве. Толико пута сам се уверио да Маринка Тепић износи нетачне информације и сада опет нешто прича а нигде нема ничега. Према томе боље да ћити.
  • Vlajko

    31.07.2020 11:18
    Srbija
    Samo vi spinujte istinu , radi jeftinih politickih poena , sram vas bilo !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.