Kisić Tepavčević: Mere ostaju do daljeg jer daju rezultate

Zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da postoji "jasna tendencija" smanjenja laboratorijski potvrđenih slučajeva u svim delovima Srbije.
Kisić Tepavčević: Mere ostaju do daljeg jer daju rezultate
Foto: FoNet
"Sada već imamo i brojne gradove i opštine u kojima i pored većeg obima testiranja, nemamo nijedan laboratorijski slučaj. U apsolutnim brojevima, najviše novoinficiranih je i dalje u Beogradu, sledi Novi Sad, dok danas imamo blaže povećanje u Subotici", kazala je Kisić Tepavčević.
 
Ona je na konferenciji za novinare Kriznog štaba za suzbijanje epidemije rekla da je smanjen pritisak na zdravstveni sistem i navela da je u prethodna 24 časa hospitalizovano 280 osoba, dok su iz bolnica otpuštena 473 pacijenta.
 
"Među onima koji su hospitalizovani u prethodna 24 časa ima i osoba kod kojih je prisustvo virusa ranije dijagnostifikovano, a sada je došlo do pogoršanja stanja", navela ja zamenica direktora Instituta Batut.
 
Ona je rekla da se ceo svet nada vakcini protiv COVID-19 do kraja godine, ali da to za sada nije izvesno, a da će Srbija kada bude postojala vakcina nabaviti onu koja je bezbedna po svim kriterijumima.
 
Kisić Tepavčević je istakla da je svaka vakcina koja je u upotrebi prošla sve bezbednosne procedure i da su to vakcine koje se upotrebljavaju i u zemljama Evropske unije, koja ima sve sertifikate i sve kontrole i u agenciji za lekove Srbije.
 
"Kada nabavljamo vakcinu, kada procenjujemo količine, to je procedura koja se radi godinu dana ranije. Ništa ne može od danas do sutra. Kada je reč o kovidu 19 jeste sve specifično, ali ni u kom slučaju vakcina nije nešto što se broji danima, a usudila bih se reći ni u mesecima", rekla je Kisić Tepavčević.
 
Na pitanje da li će o vakcinaciji odlučivati lekari ili će to biti politička odluka, ona je pojasnila da je pitanje imunizacije stanovništva isključivo javno zdravstveno pitanja, i da za to kada će se primati vakcina i da li će biti obavezna ili preporučena, postoji jasan protokol baziran na stručnim elementima, i nikakav drugi kriterijum ne dolazi u obzir.
 
Kisić Tepavčević je dodala da je veliki broj kompanija u trci za pravljenje vakcine, ali da još nijedna nije napravljena niti je u fazi da može u bližem vremenskom periodu da se primi.
 
Ona je rekla da poslednjih dana među zaraženima ima više starijih osoba, i da sve propisane mere zaštite ostaju da važe i dalje, pošto su dale dobre rezultate.
  • Lekar u penziji.

    05.08.2020 10:20
    Zorane
    Kuga,španska gripa,Variola vera je ekstremno zarazan virus.


    Covid 19 jeste zarazna bolest ali inf doza je 1/8 i R1,8.



  • Zoran

    05.08.2020 08:22
    @Lekar u penziji. 04.08.2020 • 23:14
    "Corona virus nije neka životinja pa kada izadjete napolje pa da se okači na vaša ledja i da vam ubrizga virus."

    Korona nije zivotinja ali je ekstremno zarazan virus. Za godinu dana od sezonske gripe premine oko 650 hiljada ljudi, a od korone je za nesto vise od 4 meseca vec preminulo preko 700 hiljada ljudi.

    https://www.who.int/news-room/detail/14-12-2017-up-to-650-000-people-die-of-respiratory-diseases-linked-to-seasonal-flu-each-year

    https://www.worldometers.info/coronavirus/
  • Coronius

    05.08.2020 07:48
    Haha
    Hahahaha
    Da li je to komedija?
    Da li je to tragedija?
    Samo NapreDNO!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.