Komemoracija u Sremskoj Rači, otkrivena spomen-ploča, pomen žrtvama "Oluje"

Dan sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji "Oluja" obeležava se večeras u Sremskoj Rači, a na mostu preko kojeg su izbeglice 1995. ušle u Srbiju je otkrivena spomen-ploča u znak sećanja na žrtve.
Ploču su otkrili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i član Predsedništva BiH Milorad Dodik. Oni su nakon toga položili vence, uz minut ćutanja.
 
Predsednik Srbije poručio je okupljenima da Srbija pristaje na pomirenje, ali ne na poniženje.
 
"Od 2014. Srbija i Srpska zajednički obeležavaju srpska stradanja i na to sam ponosan. Ponosan jer nisu uspeli da nam zabrane da nosimo srpsko ime i prezime. Ponosan jer Srbi imaju ponosnu i nezavisnu državu koje može da stane u odbranu srpskih grobova, ali i budućnosti", poručio je Vučić.
 
On je naglasio da "Srbija živi i da neće nestati".
 
"Nemojte da nas terate da slavimo zajedno sa vama ubijanje Srba i govorite kako su to veliki koraci unapred. Slavite vi šta god hoćete, radujte se, a mi ćemo da tugujemo", rekao je Vučić.
 
Tokom "Oluje" iz Hrvatske proterano je više od 200.000, a ubijeno i nestalo više od 2.000 Srba.
 
Komemoracija se održava i u prisustvu premijerke Ane Brnabić, predsednice RS Željke Cvijanović, srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i patrijarha SPC Irineja. 
 
Obeležavanje je počelo susretom predstavnika Srbije i Republike Srbije na mostu, nakon čega je počeo pomen za stradale koji je služio patrijarh srpski Irinej.
 
Patrijarh je izjavio da jedina krivca proteranog i ubijenog srpskog stanovništva tokom građanskog rata u Hrvatskoj bila to što su etnički Srbi i pravoslavne vere.
 
Uz koreografiju koja prikazuje kolonu srpskih izbeglica na mostu u Sremskoj Rači 1995. godine, pročitana je pesma Branka Ćopića "Na Petrovačkoj cesti" koja govori o Narodnooslobodilačkoj borbi za vreme Drugog svetskog rata.
 
Takođe, intonirane su himne Republike Srpske "Moja Republika" i Srbije "Bože pravde".
  • Bugojno

    05.08.2020 13:55
    Ahmići - genocid
  • Mirjana

    05.08.2020 11:14
    ZLOCIN je oluja,Srebrenica,Ahmici.Ukucajte Ahmici masakr,pa nisu Srbi za sve krivi.
    OLUJA JE ZLOCIN.
  • purgerNS

    05.08.2020 10:57
    da,i mi srbi smo svašta radili...niko ne negira Srebrenicu,Lovas..ali ima jedna velika razlika...mi to ne slavimo...drugovi dežurni srbomrsci...
    niti to obeležavamo u npr.četničkim uniformama sa rukicama visoko podignutima...
    postoji velika razlika...i neka vam je sretna oluja moji sugrađani masne kose

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija