Apelacioni sud ukinuo presudu ženi koja je osuđena zbog pretnji Vučiću na tviteru

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom je Aleksandra Janković Aranitović osuđena na šest meseci zatvora uslovno zbog navodnih pretnji predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na Tviteru.
Apelacioni sud ukinuo presudu ženi koja je osuđena zbog pretnji Vučiću na tviteru
Foto: Pixabay
Postupak je vraćen na ponovno suđenje zbog toga što nije dokazano da je objava na Tviteru izazvala osećaj ugroženosti Vučića, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).
 
Aleksandra Janković Aranitović je u julu prošle godine na Tviteru vređala Vučićevu decu, zbog čega je Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal pokrenulo postupak pred Višim sudom u Beogradu, koji ju je u januaru ove godine osudio na šest meseci uslovnog zatvora.
 
Ona je sve vreme trajanja postupka, odnosno šest meseci, bila pritvorena u Okružnom zatvoru u Beogradu.
 
Žalbu na presudu Višeg suda su podneli njeni advokati Aleksandar Olenik i Ivana Soković tražeći da se Aleksandra Janković Aranitović oslobodi optužbi. Žalio se i javni tužilac koji je bio mišljenja da kazna zatvora treba da bude "adekvatna stepenu krivice".
 
Sudije Apelacionog suda u Beogradu su utvrdile da u toku suđenja nije izveden nijedan dokaz iz kojeg bi se na nesumnjiv način moglo utvrditi da je poruka koju je Aleksandra Janković Aranitović objavila na Tviteru, izazvala osećaj ugroženosti Vučića.
 
U rešenju u koju je CINS imao uvid, Apelacioni sud navodi da se ugroženost i uznemirenost Vučića nije mogla ceniti bez njegovog ispitivanja. Pored toga što je ukinulo presudu iz januara, veće Apelacionog suda postupak protiv Aleksandre Janković Aranitović vratilo je na ponovno suđenje.
 
Kako je CINS ranije pisao, u presudi koju je početkom godine donela, sudija Višeg suda u Beogradu Jelena Škulić protumačila je da je sadržina tvita Aleksandre Janković Aranitović takva da bi "svakako delovala uznemiravajuće i imala karakter specifične pretnje za svakoga kome je upućena".
 
S obzirom na to da se u tom tvitu pominju deca predsednika Srbije, sudija je smatrala da to "po prirodi stvari, neminovno pogađa svakog roditelja, i to teže od bilo čega drugog". Međutim, u presudi se nigde ne navodi da je sam Vučić dao izjavu da se zbog tvita osećao ugroženim.
 
Sudija Škulić je zaključila da je Vučić morao biti upoznat s tvitom jer je on ostavljen na njegovom zvaničnom nalogu koji on, po logici stvari, koristi za tvitovanje i praćenje reakcija drugih ljudi. Vučić je na konferenciji za novinare u aprilu rekao da ne koristi tu društvenu mrežu.
  • Joe

    07.08.2020 21:08
    Памти
    Треба записивати имена ових судија. Проћи ће време ових з********, а онда ће свако морати да објасни своје понашање и своје поступке.
  • @patriJote moj život

    07.08.2020 10:51
    Sloga uvek pobeđuje
    Nemaju podršku velikih sila već glupih građana koji se plaše većine kojane može da se dogovara i organizuje.

    Problem jeste u nama i Vučić jeste u mnogo primedbi u pravu ali nam sujeta ne da da čujemo - i mi smo glupi i nesposobni još više od vlasti za popravljanje države.

    Oni vladaju jer drže do sloge.
    I šiptari su pobedili Srbiju slogom i višedecenijskim zalaganjem za svoju viziju.
  • Bane

    07.08.2020 08:52
    Nejasnoće
    Šta je tu nejasno.
    Metod je vrlo providan.
    Osudi, oslobodi, osudi, oslobodi... Maltretiraj svakog neistomišljenika dok se "neurazumi"!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.