Kisić Tepavčević: Svi treba da se ponašaju kao da su nosioci korone

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević rekla je da svi treba da se ponašaju kao da su potencijalni kontakti obolelih od korone i nosioci infekcije.
Kisić Tepavčević: Svi treba da se ponašaju kao da su nosioci korone
Foto: FoNet
Ona je navela da se svet danas nalazi u fazi pandemije kada svi treba da se smatramo kao potencijalni kontakti.
 
"Zato i svi treba da se ponašamo kao da smo kontakti i nosioci infekcija. Kad je u pitanju istraživanje kontakata konkretno, u ovom momentu svi mi poznajemo više osoba koje su ili sada pozitivne ili bile u prethodnom periodu", kazala je Kisić Tepavčević.
 
Epidemiološko istraživanje se, dodaje, pre svega usmerava na porodične kontakte.
 
"U širem kontekstu svaki kontakt se razmatra da li je bio rizičan ili ne. Prvo se procenjuje da li je to bila vrsta kontakata koja je bila rizična", dodala je ona.
 
Naglasila je da sve opšte mere prevencije za koronavirus su iste kao i za virus gripa.
 
Kisić Tepavčević je rekla i da je danas održan sastanak sa Ministarstvom prosvete koji se odnosio na pravljanje najoptimalnijih modela za pravljanje školske nastave za osnovce i srednjoškolce.
 
"Uzimamo u obzir rezultate svih istraživanja. Imamo jasne smernice, rukovođeni smo isključivo principima medicine zasnovane na dokazima. Ostalo je još nekoliko elemenata oko tehničkog organizovanja nastave. Početkom sledeće nedelje svi će biti obavešteni oko organizovanja nastave na početku sledeće školske godine", istakla je ona.
 
Prema njenim rečima, prema sadašnjim procenama kolektivini imunitet koji bi mogao da spreči širenje bolesti je oko 50-60 odsto.
 
"Da li će da raste i u kom stepenu zavisi od svih faktora. Kako bude jačao naš kolektivni imunitet, virus će slabiti. On je štit za sve zarazne bolesti. Dosta smo jači kada je u pitanju ovaj virus nego na početku godine", kazala je zamenica direktora "Batuta".
 
Kisić Tepavčević je istakla da kada je reč o privatnim laboratorijama osam laboratorija je podnelo dokumentaciju i u "ovom momentu se nalazimo u finalizaciji rešenja da li će pristupiti ovakvom testiranju".
 
Direktor Infektivne klinike dr Goran Stevanović istakao je da je u poslednja 24 sata na Infektivnoj klinici bilo 156 pregleda, od toga je 30 pacijenata zahtevalo hospitalizaciju.
 
"U Klinici se nalazi 61 pacijent. Od toga četiri bolesnika su u jedinici intezivne nege na invazvivnoj ventilaciji, a na ostalim formama ventilacije još osam pacijenata. Trend broja pregleda se kreće oko tih cifara", kazao je Stevanović.
 
Stevanović je istakao da se među obolelima ponovo nalaze pacijenti starije životne dobi.
 
"Težina kliničke slike je slična, do jedne trećine zahteva kliničko lečenje. Na Infektivnoj klinici je pregledano gotovo 20.000 bolesnika. Preko 5.000 RTG snimaka pluća, a preko 2.800 bolesnika je lečeno samo na Infektivnoj klinici", kazao je Stevanović.
 
Kisić Tepavčević istakla je da se na lečenju nalazi ukupno 3.154 osoba.
 
"U bolnici Dragiša Mišović hospitalizovano je sedmoro dece, na Ginekologiji su tri trudnice. U KC Niš u starom delu hospitalizovano je jedno dete, kao i u bolnici u Šapcu", istakla je Kisić Tepavčevićeva.
 
Na KiM je hospitalizovano 89 osoba, dok se 424 nalazi u izolaciji.
 
Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković istakao je da će građani tačno znati sve što država preduzima i sa kakvim kvalitetom vakcine raspolažemo.
 
"U narednom vremenskom periodu biće na stotine različitih tumačenja. Nama kao građanima preostaje da slušamo struku, i da slušamo ljude koji stoje iza toga svojim radom", istakao je Gojković.
  • Kristina Čukić

    08.08.2020 07:34
    Oprez paranoja na vidiku
    Zastrašivanje je kontraproduktivno. Kreirajte pristup da ljude ohrabrujete u borbi a ne da im stresom atakujete na imuni sistem.
  • Mozda ima nade

    07.08.2020 21:35
    Kao veliki ljubitelj srba i svega sto je srBsko, predlazem da ni jedan ne nosi masku.
  • Bili

    07.08.2020 21:07
    Ma odlazite vise, pun vas nam je ormar...Obrisao sam pola kanala zbog ovih i oni uporno istrcavaju i na ove ostale...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.