Odlučeno: Najmlađi se vraćaju u školu, stariji i u učionicama i onlajn

Zamenica direktora Instituta "Batut" i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević izjavila je da će se najmlađi đaci vratiti u školu, dok starije očekuje kombinovana onlajn nastava sa odlascima u školu.
Odlučeno: Najmlađi se vraćaju u školu, stariji i u učionicama i onlajn
Foto: 021.rs
Učenici od prvog do četvrtog razreda će nastavu pohađati u učionicama, gde će maksimalno moći da ih bude 15, odlučio je danas Krizni štab. Imaće najviše četiri časa koji će biti skraćeni na 30 minuta. Nastava će se sprovoditi uz poštovanje svih mera da bi se smanjio rizik od respiratornih infekcija.
 
Stariji razredi će boraviti u školama uz iste mere prevencije, ali će imati kombinaciju onlajn nastave i nastave u školskoj sredini.
 
"Predviđa se i da ceo prvi školski dan u svim školama bude posvećen prevenciji, načinu sprovođenja prevencije i značaju preventivnih mera kao novom obliku ponašanja koji će činiti bezbedan boravak u školama za decu", dodala je ona.
 
Kisić Tepavčević je rekla da će i u školskoj sredini nastavnici sve vreme morati da nose masku, a da će za decu biti definisane procedure kada je obavezno nošenje maske i kada se preporučuje uz mogućnost da se maska odloži na određeno mesto. Rekla je da i đaci treba da nose maske od ulaska u školu do svoje klupe, koju neće menjati.
 
"Preporučuje se nošenje maske za sve vreme boravka u školi, ali za đake je moguće da je odlože kada sede u klupama, mada je i tada preporučeno nošenje maske", dodala je Kisić-Tepavčević.
 
Kisić Tepavčević je navela i da je plan edukacije razrađen proteklih nedelja i da je planirano da bude objavljen u poslednjoj nedelji avgusta.
 
"To nije nešto što je ad hok, pripremljeni su odgovarajući filmovi, nešto što je najprihvatljivije za decu. Nastojaćemo da bude što više vizuelnog sadržaja na mestima na kojima su đaci", rekla je Kisić Tepavčević.
 
Kisić Tepavčević je ukazala da sada imamo situaciju kada mere prevencije daju efekte i imamo povoljniju epidemiološku situaciju.
 
"U skladu s tim donete su odluke o načinu organizovanja nastave u budućoj školskoj godini. Uradili smo sve da naši najmlađi đaci pohađaju što je moguće više nastavu u samoj školi. To je značajno za njihovo buduće školovanje. Za starije razrede imaćemo različite kombinacije izvođenja nastave", objasnila je ona.
 
Najavila je da će o tome danas, na konferenciji za medije u 15 časova, javnost detaljnije informisati ministar obrazovanja Mladen Šarčević.
  • Stanka

    28.08.2020 22:04
    Posledice
    Akademik prof. dr Petar Seferović kaže da je kovid-19 vaskularna bolest i da direktno utiče na rad srca.

    “Ovaj virus je jak i kada uđe u organizam, oštećuje mnoge organe, ali najčešće udara na srčani mišić. Virus zapravo dovede do zapaljenja mišića, odnosno do miokarditisa. Oslabljeni mišić dalje slabi rad srca što može da dovede i do smrti pacijenta čak i ako pre zaraze nije imao srčane smetnje. To je vrlo verovatno bio i uzrok smrti kod trudnice iz Niša”, Prof. dr Seferović, :

    “Sve promene u organizmu koje izaziva kovid-19 poput povišene temperature, proširenja krvnih sudova, dehidratacije organizma, smanjenja krvnog pritiska dovode do otežanog rada srca. Srce funkcioniše u otežanim uslovima, mora brže da pumpa i zato se brže zamara. Sve to utiče na slabljenje srčanog mišića što ostaje i kada se pacijent izleči od virusa. Srčani mišić se ne oporavlja i to dalje dovodi do brojnih kardiovaskularnih oboljenja”, naglašava on.

    I kardiolog prof. dr Višeslav Hadžitanović objašnjava da ukoliko virus korona napadne srce, ono postaje masa bez snage
  • Jelena

    28.08.2020 21:43
    Istraživanje koje je sprovedeno na Kolumbija univerzitetu pokazalo je da ovaj virus napada gotovo svaki organ u ljudskom organizmu ostavljajući manje ili veće posledice na njih. Novija istraživanja pokazuju da su neki organi ipak nešto ugroženiji od ostalih.Jedna od posledica je i sterilitet.
  • Call of duty gamer

    28.08.2020 15:41
    Hah ici ce se septembar i onda opet na onlajn opet ce se zbog dece pogoršati stanje e onda je cao zdravo a znate zasto salju decu
    Zato da bi se deca zaposlila posle da mogu budjavoj drzavi da zaradjuju pare eto zato idemo nazad u skolu a ne da naucimo sve se moze preko onlajn samo onlajn spasava ovu drzavu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.