Rektorka Popović o zahtevima studenata: Nerealno linearno smanjenje školarina na svim fakultetima

Linearno smanjenje školarina za sve fakultete nije realno, rekla je rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović, komentarišući peticiju kojom studenti traže da se zbog ekonosmkih posledica pandemije virusa korona smanji cena studiranja.
Studenti sa beogradskog, novosadskog i kragujevačkog univerziteta, uz podršku Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, pokrenuli su onlajn peticiju kojom traže umanjenje školarina za 30 odsto u narednoj akademskoj godini. Oni su naveli da je epidemija kovida uticala na otežano studiranje i da će, usled otežane ekonomske situacije, probleme sa finansiranjem imati studenti koje izdržavaju roditelji, kao i oni koji su se finansirali radom, najčešće u ugostiteljskom sektoru.
 
Rektorka Popivić je za "Blic" rekla da je u medijima videla zahtev studenata i da, koliko joj je poznato, on nije stigao zvanično na adresu rektorata.  
 
"Neki fakulteti su i ove akademske godine smanjivali iznos školarine, a ima i onih, poput Tehnološko-metalurškog, gde sam ja profesor, gde iznos za samofinansirajuće studente teško podmiruje troškove nastavnog procesa. Zato zahtevi moraju da se detaljno razmotre i vide za svaki pojedinačni fakultet. Mislim da će za neke fakultete smanjenje školarine za 30 odsto biti izuzetno veliko i da može da ugrozi kvalitet nastave, što ne bi bilo dobro. Možda u takvim slučajevima treba razmišljati i o pomoći države da deo nadoknadi. Dakle, uz sve uvažavanje studenata, mislim da linearno smanjenje školarina za sve fakultete, nije realno. Ono što je realno to je da svaki od njih treba da preispita koliko je i da li je moguće da se školarina smanji kako bi se pomoglo studentima", navodi Popovićeva.
 
Ona dodaje da izvođenje nastave, u bilo kojoj formi, iziskuje troškove fakulteta.
 
"I onlajn nastava nije jeftina jer, kao i drugi oblici, zahteva angažovanje nastavnika i drugog osoblja, kao i određene materijalne troškove. Neko te troškove mora da plati. Imam potpuno razumevanje za zahteve studenata koji sami finansiraju školovanje jer neki od njihovih roditelja su materijalno pogođeni zbog virusa korona. Zato se moraju iznaći pojedinačni mehanizmi za svaki fakultet pa i svakog studenta ako treba, koji ne bi ugrozili nastavu i kvalitet studiranja. Uz to, da podsetim, više od polovine studenata Uuniverziteta u Beogradu ne pogađa ova mera jer su na budžetu i ne plaćaju školarinu", kaže rektorka.
 
"Blicu" je nezvanično rečeno da kragujevački rektorat i Univerzitet u Novom Sadu nisu dobili zahteve studenata. 
 
"Rektori ne odlučuju o visini školarine već je to pitanje za Savete svakog fakulteta. Oni treba da se analiziraju i da se vidi na koji način da se pomogne samofinansirajućim studentima", navode u rektoratima kragujevačkog i novosadskog univerziteta.
 
Dodajmo da su studenti naveli da će nakon što skupe 10.000 potpisa tražiti smanjenje školarine. Dodali su da ukoliko se njihov zahtev ne ispuni, ne isključuju mogućnost organizovanja protesta i podnošenja tužbi, jer su, kako kažu, platili nešto što nije realizovano. Njihovu peticiju, koja je do sada prikupila skoro 3.500 potpisa, možete videti i podržati OVDE.
  • Gordana

    08.09.2020 17:57
    Da se proveri...
    Postovani,
    Da l ste nekada proverili kako je izgledala ta on line nastava?! Imam.studenta na Bioloskom fakultetu, prva godina. Ovo je sramota. Osnovci su imali nastavu. Studenti ne. Pdf prezentacije?! Da, iz dva predmeta,vez komentara, zive reci i konsultacija. Ostatak profesora je rekao da nema kolokvijuma, i dali literaturu za spremanje ispita. Cemu to?! Ako je isparvno, zasto uopste studenti pohadjaju nastavu, vezbe...Neka sede kuci i izlaze na ispite. Zasto uopste placati stanarine. Mislim da je za krivicnu prijavu ponasanje pojedinih profesora, takodje i asistenata, koji su fotografisali stranice iz nekih skripti (cak i u rukopisu) i poslali kao predavanje. Mislite li da to igde postoji?
  • @Татјана Јовановић

    12.08.2020 12:33
    Profesionalne e-learning platforme koštaju, kao i ljudi koji će ih administrirati. Fakulteti koji to nisu imali ranije moraju da ih kupe i zaposle ljude za njihovo održavanje. Alati koji omogućavaju predavanja i generalno online rad sa većim grupe se takođe plaćaju - slobodne verzije ograničavaju vreme ili broj učesnika. Internet košta, računar košta, web kamera takođe, itd. Tokom vanrednog stanja su nastavnici sve to sami obezbedeđivali. Ako je ideja da se to reši na nivou institucija, neće biti džabe.
  • Татјана Јовановић

    12.08.2020 11:29
    Изузетно безобразна и подла изјава г-ђе Поповић. Каже, настава преко интернета изискује трошкове, ангажовање другог особља мимо професора и сл. Које трошкове, молићу лепо?! За гро факултета и професора довољно је имати неки рачунар. Какво додатно особље, какви бакрачи?! Шта раде административци? Заједно са брдом наставника основних и средњих школа, ено их већ 6 месеци седе код куће, свирају к.... и уредно сваког месеца примају плату као да раде пуном паром. Ако је студирање на државним факултетима већ одавно економска, а не социјална ствар, с правом се може констатовати да за износ плаћене школарине, односно услуге, њен корисник је остао ускраћен за све што је тим износом покривено - библиотеке, настава, практични рад, предавања, консултације и много шта друго. Похађати наставу физички и користити све погодности покривене школарином није и не може бити исто када се све то пресели на интернет. Да смо паметни, сви бисмо изашли на улице и направили хаос, јер се то сутра може десити и нашој деци. То се зове солидарност! Ах, да, заборавила сам... то одавно не станује у Србији.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.