Počinje projektovanje Jedinstvenog dispečerskog centra za upravljanje prugama u Srbiji

Projektovanje Jedinstvenog dispečerskog centra (JDC) za upravljanje srpskim prugama je u toku, a radovi bi mogli da počnu u 2021. i trajaće tri godine, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.
Počinje projektovanje Jedinstvenog dispečerskog centra za upravljanje prugama u Srbiji
Foto: Pixabay
Ministarka je obišla stari dispečerski centar Infrastruktura železnice Srbije u stanici Ranžirna Makiš, gde će se nalaziti savremeni dispečerski centar, koji će biti izgrađen u saradnji sa Ruskim železnicama (RŽD).
 
Stari centar su posetili i direktor RŽD Internešenel Mansurbek Sultanov, direktor Infrastrukture železnice Srbije Nebojša Šurlan i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko.
 
"Radimo s najboljima, jedna od najboljih svetskih kompanija su Ruske železnice. Dokumentacija treba da bude završena do kraja godine i naš dogovor je da pokušamo sledeće godine da počnemo radove na dispečerskom centru i da od tog trenutka budu završeni radovi za tri godine", istakla je Mihajlović.
 
Dodala je da će do tada biti gotova i brza pruga od Beograda do granice sa Mađarskom, kao i veći deo brze pruge od Beograda do Niše i od Niša do Dimitrovgrada, kao i dosta dodatnih regionalnih pruga.
 
Jedinstveni dispečerski centar projektovaće Saobraćajni institut CIP i ruski institut NIAS.
 
"Ulažemo puno u železnicu i vrednost projekata sada iznosi nekoliko milijardi, a biće preko sedam milijardi evra", rekla je ministarka i dodala da zato mora postojati pouzdan sistem na železnici, a što je moguće samo ako se uspostavi JDC.
  • ima

    14.08.2020 11:10
    buuu
    ništa se ne bi ni radilo da nije bilo susreta https://www.youtube.com/watch?v=hR5NoM0GqaM jer prvi značajan novac je stigao tek nakon toga; zato, to što Mihajlović govori https://www.krstarica.com/vesti/ekonomija/predstavljen-projekat-novog-dispecerskog-centra-zeleznica-srbije-vredan-devet-miliona-evra/ više govori o njoj kao čoveku i ministru.
  • Euan

    14.08.2020 08:18
    Ovako nesto nema cak ni Japan
  • AVAV

    14.08.2020 00:35
    Ima da prestignemo Nemacku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.