Formiran poseban tim "Batuta" za praćenje situacije u školama

Epidemiolog dr Predrag Kon izjavio je da je Institut "Batut" formirao poseban tim za praćenje situacije u školama.
Kada su u pitanju škole, sve maske su korisne, naveo je Kon. Dva do tri dana pre simptoma osoba nosi virus i može ga preneti, i kod dece je to prikazano, jer oni imaju blage forme bolesti, naglasio je. Najobičnije platnene maske su sasvim dovoljne, najbolje su troslojne, istakao je. Kon kaže da može da prepriča samo ono što je čuo, a to je da će za decu maske obezbeđivati roditelji.
 
"Doneta je odluka na sednici Kriznog štaba da se od ponedeljka održavaju koncerti, bioskopi, pozorišta. Dozvoljeno je prisustvo publike, ali njihov broj ni u kom sluaju ne sme da pređe 500. Organizatori treba da se pridržavaju mera. Najosnovniji zahtev je da se moraju nositi maske i poštovati fizička distanca od jednog i po metra, odnosno obaveznog jednog praznog sedišta između ljudi", kazao je Kon.
 
Ističe da su dozvoljene posete gerontološkim centrima.
 
"To je odlučeno nakon dugo vremena, ali uz poštovanje mera distance i posete se preporučuju na otvorenom. Postoji protokol poseta koji mora da se poštuje", napominje Kon.
 
Predrag Kon je naveo da Krizni štab podseća sve građane da se situacija postepeno poboljšava, ali da je opasnost prisutna i da ako disciplina ne bude kakva je bila u proteklom periodu to će se odraziti i na broj zaraženih.
 
"Neophodno je da nosimo maske i peremo ruke. Krizni štab će nastaviti da prati situaciju i prilagođava mere. Disciplina je neophodna da bismo mirno ušli u period kada će škole početi da rade. Situacija je i dalje nesigurna, vidimo da je pregled u kovid ambulantama i dalje prisutan, ali se vrlo jasno uočava da je mnogo više kontrolnih pregleda i oni koji se otpuštaju sa lečenja. Situacija je, ipak, sve povoljnija", napomenuo je Kon.
 
Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević naglasila je da su izdate striktne preporuke institucijama kulture, kako za zaposlene, tako i za posetioce. Ona je dodala da glumci neće nositi maske tokom predstave, ali su za njih predviđeni zdravstveni pregledi.
 
Kako je istaknuto, dozvoljene su i posete gerontološkim centrima, uz poštovanje mera zaštite. Posete će biti organizovane u kontrolisanim uslovima, po mogućstvu na otvorenom prostoru, i biće skraćene na rok od 15 minuta. 
 
Epidemiolog Branislav Tiodorović naglasio je da se mora posebno obratiti pažnja i na povratak naših građana sa odmora, kako iz inostranstva tako i sa domaćih destinacija, gde nisu baš striktno poštovane mere zaštite. 
 
Članovi Kriznog štaba su istakli da će se pažlivo razmotriti dostupne vakcine i da će se izabrati ona koja bude pre svega bezbedna i delotvorna. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.