Kusturica odgovorio Markoviću: Gorane Srbine, nije dobro kada bezbožnik spominje dušu

Reditelj Emir Kusturica je odgovorio otvorenim pismom kolegi Goranu Markoviću koji ga je, kao člana žirija za izbor spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu, pozvao da kaže šta je na tom projektu dobro, lepo i značajno ili da se od njega ogradi, ako nije glasao "za" usvojeno rešenje.
"Tražiš da se moralno distanciram, ne samo od spomenika imenjaku Nemanji, nego i od autora koji je u Njujorku postavio spomenik Lenonu, u Moskvi ruskom caru, i da ne nabrajam sve ukrase koje je ruski umetnik i akademik Aleksandar Rukavišnjikov rasuo po svetu", navodi Kusturica u odgovoru kolegi Markoviću.
 
"Kada bih bio prisiljen da te javno prozovem da nešto menjaš, insistirao bih da se odrekneš borbe protiv "malignog Ruskog uticaja", piše Kusturica u tekstu objavljenom na portalu Iskra.co, elektronskim novinama Andrićgrada.
 
On pripisuje Markoviću da je to samo jedna u nizu akcija u kojima učestvuje od devedesetih, otkad deluje na sceni "dostavljanja i prijavljivanja svog naroda zapadnom hegemonu". "I sada si se okrenuo protiv mene", poručio je Kusturica i pozvao Markovića da, umesto toga, "izoštri smisao za stradanje hrišćana na Kosovu i Metohiji ili u Crnoj Gori".
 
"Ne samo zbog hrišćanske kulture, nego i tvoje sekularne građanske politike, kojom se, za razliku od mene, baviš, a ne znaš da ona ne postoji bez istorije koju je upravo Stefan Nemanja, imenjak, započeo na Balkanu", ukazuje Kusturica.
 
"Nije dobro, Gorane Srbine, kada bezbožnik spominje dušu", ocenio je Kusturica, koji kaže da su Markovićeve "stvaralačke bisage presušile" i zbog toga što, kako tvrdi, godinama izbegava političku dimenziju u svojimm filmovima i veruje da je ta delatnost samo zabava.
 
"Sada je politika postala tvoja sudbina rođena u "užasu praznine" tvog filmskog žanra", ukazao je Kusturica i prebacio Markoviću što je pravio film o Bernar-Anri Leviju, "psu rata".
 
"Đe ti se potopila duša, zemljače. Čovek koji napravi film o Bernaru Leviju gubi licencu javnog delatnika i nikome nema pravo da kroji moralne norme, a kamoli da se interesuje za sudbinu nečije duše i brine o njenom kretanju", smatra Kusturica.
 
Reagovanje Kusturice je usledilo pošto ga je Marković na sajtu Peščanika pozvao da objasni zašto je, kao član žirija, glasao za predloženo rešenje spomenika Stefanu Nemanji ili da se ogradi od njega, o čemu više čitajte OVDE.
  • Ljiljana Kuzjak

    23.08.2020 17:22
    Blistavi um
    divni i dragi Emir Kusturica sve nas gleda odozgo, jer je on usamljen na vrhu....Tako je to, svidjalo se to nekom ili ne!
  • Lale

    22.08.2020 20:47
    Nikad nisam voleo Kusturicu jer je propagirao svojim filmovima prostakluk, primitivzam i ne vaspitanje kao drustveno-kulturnu vrednost Srbije.
  • emire

    22.08.2020 18:54
    Srbine,kpliki je tvoj procenat.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija