CINS: Porast vršnjačkog nasilja, ministarstvo se ne meša, pojedini roditelji prepušteni sami sebi

Od početka prošle godine do marta ove godine, od 173 državne osnovne škole u Beogradu, njih najmanje 67 je prijavilo teži oblik vršnjačkog nasilja, pokazuju podaci koje je prikupio Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).
CINS: Porast vršnjačkog nasilja, ministarstvo se ne meša, pojedini roditelji prepušteni sami sebi
Foto: Pixabay
CINS navodi da je moguće da nasilja ima i više, jer neke osnovne škole i dalje ne rešavaju sve slučajeve i ne prijavljuju Ministarstvu. Iako je vršnjačko nasilje u porastu, Ministarstvo se u rešavanje uglavnom ne meša, pa roditelji pravdu traže i na sudu.
 
Prema podacima koje je CINS prikupio i analizirao, Ministarstvu prosvete od januara prošle do marta ove godine, od 173 državne osnovne škole koje su u nadležnosti Školske uprave Beograda, najmanje 67 je prijavilo teže oblike nasilja.
 
Najviše incidenata desilo se početkom školske godine - od 94 incidenta kojima se može utvrditi datum, 41 se dogodio u septembru i oktobru, nakon letnjeg raspusta i povratka učenika u školske klupe. Ostalih meseci prijave nasilja su se beležile u jednocifrenim brojevima.
 
Socijalni psiholog Dragan Popadić objašnjava da se u ovim slučajevima nasilje koristi da se uspostavi dominantan položaj u nekoj grupi, u ovim slučajevima u okviru odeljenja. Takođe, na to može uticati i period letnjeg raspusta - ako su deca u odnosu sa porodicom i prijateljima navikli da se svađaju ili tuku, to će ponoviti i u školama.
 
Najčešći su fizički sukobi, pre svega tuče dečaka. Devojčice su češće žrtve nasilja nego što ga one izazivaju.
 
Dok se nasilje izjednačavalo samo sa fizičkim nasiljem, smatralo se da su dečaci mnogo nasilniji, ali je to promenjeno, objašnjava Popadić.
 
"Devojčice češće ogovaraju, isključuju iz društva i koriste slične metode umesto fizičkog obračuna, ali su svi tipovi nasilja zastupljeni i kod dečaka i devojčica", navodi Popadić.
 
Ceo tekst CINS-a možete čitati OVDE.
  • Zabrinut

    26.08.2020 19:20
    Zastrasen
    Roditelji probudite se, i pogledajte svoju decu. Godinama se ignorise cinjenica da su mladi zapusteni i preusteni sebi, puni agresije. Kao neko ko je odrastao u Nsu, i prisustvovao raznim scenama tuca, ucenjivanja i zastrasivanj, nadam se da ce ovaj problem da se resi, zbog vase buducnosti.
  • @DonJuan

    26.08.2020 16:59
    Ne znate vi ko je kome privlačan nego nemaju fini ni gde da se sretnu.
  • Programer

    26.08.2020 16:59
    Ne bese tako dok je profesor bio profesor.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija