"Srbija postaje rudarski Eldorado, svaka kompanija koja poželi da bilo šta kopa dobija dozvolu"

Neko je u Srbiji prepoznao rudarstvo kao glavni potencijal razvoja, pa je praktično uspostavljen institucionalni i zakonski okvir koji otvara "poteru za rudama", suštinski Eldorado, izjavio je koordinator Centra za održivi razvoj i ekologiju (CEKOR) Zvezdan Kalmar.
On je ukazao da su Vlada Srbije i Skupština u proteklih desetak godina odlučili da naprave takav zakonski okvir u kojem će svaka rudarska kompanija koja poželi da bilo šta kopa dobiti dozvole i to na način da lokalne zajednice i javnost praktično neće na to moći da utiču. 
 
Kalmar smatra da je Zakon o rudarstvu koncipiran u direktnom konfliktu sa direktivom o proceni uticaja na životnu sredinu, kao i sa Arhuskom konvencijom koja garantuje pravo građanima da budu direktno uključeni o odlučivanje o potrebi i mogućnosti da se u nekom rudniku kopa.
 
Ekološke posledice zapravo su i ekonomske posledice, pošto loše planirani istraživački i eksploatacioni radovi dovode do strahovitih posledica po vode, jer su praktično sve velike reke u Srbiji ugrožene od rudarstva, upozorio je Kalmar.
 
Prema njegovom stavu, Srbiji je potreban takav ekološki okvir u kojem ćemo moći da zaustavimo pojedine projekte, ukoliko su oni neprihvatljivi.
 
"Takvu situaciju imamo sada na prostoru opština Krupanj i Loznica, gde je neko pre 15 i više godina odlučio da je nama po svaku cenu potrebno da kopamo litijum. I sada, pod izgovorom borbe za obnovljive izvore energije, mi hoćemo da uništimo čistu i predivnu dolinu Jadra", predočio je Kalmar.
 
"Na nekoliko stotina kvadratnih kilometara hoćemo da uspostavimo rudnike, otrovna odlagališta, flotacije i sve to spiramo u reku Jadar", objasnio je i napomenuo da u tom delu Srbije već postoji veliki ekološki problem sa istorijskim rudnicima u Stolicama i Zajači.
 
Kako je konstatovao, u rudarstvu postoji princip da ne postoji zatvoren rudnik, već samo blombiran, jer on uvek ima ekološke posledice.
 
Kalmar upozorava i na situaciju da u Boru, gde kineski partner, kako kaže, donosi odluku da višestruko poveća proizvodnju bakra, što dovodi do strahovitog zagađenja vazduha. Takođe, kako je naglasio, građanima koji žive oko rudnika stvara dodatne probleme zbog miniranja, vibracija, velikog broja kamiona i mnogo prašine.
 
Sličan je problem i na severu Srbije, rekao je Kalmar, pominjući istraživanje nalazišta nafte u blizini zaštićene turističke zone na Paliću.
 
Prema njegovim rečima, tu bez procene uticaja, i bez ikakvog učešća javnosti, Ministarstvo rudarstva i energetike izdaje dozvole za istraživanje ruskom partneru, bez ikakve analize, čak i bez ikakvog upoznavanja lokalne zajednice sa celom situacijom.
 
Posebno je skrenuo pažnju na situaciju oko rudnika uglja u Kolubari i Kostolcu, gde građani žive kao taoci "javnog interesa" kopanja i spaljivanja uglja u svrhu proizvodnje energije. Pomenuo je, pri tome, kao posebno ozbiljan problem i slučaj oko 200 porodica u Drmnu kod Kostolca, koje žive u veoma teškim okolnostima u blizini rudnika.
 
"Postoji još jedan problem sa rekama jer imamo situaciju da se vađenje šljunka i peska više ne tretira sa procenama uticaja na životnu sredinu", zaključio je Kalmar.
  • Radikalstina

    31.08.2020 09:05
    Zar ste u Radikalskoj Smrdiji ocekivali bolje?
  • R

    31.08.2020 09:02
    R
    Džaba studije. Studije se naručuju, a to u velikom broju slučajeva znači da se rade prema nečijem interesu. Ono što je najvažnije je da se promene zakoni kojima se tako nešto omogućava, pa i da se donesu neki novi kako bi se zaštitili građani Srbije, prirodno bogatstvo Srbije i njeni resursi.
    U zakonima treba uneti drakonske kazne za preduzeća i lica koja zloupotrebljavaju i nepoštuju zakone koji se odnose na zaštitiu građana Srbije, prirodno bogatstvo Srbije i njene resurse. Uništavanje desetina kvadratnih kilometara, podzemnih voda, reka je praktično genocid nad prirodom, a samim tim i genocid nad narodom koji živi na tom prostoru, jer se on razboljeva i praktično mora da se iseli. Kazne moraju biti spram takve kvalifikacije zločina. Znači maksimalne zatvorske kazne, naplata sve štete (neposledne i posredne) i konfiskacija kompletne imovine na teritoriji Srbije.
  • Симеон

    31.08.2020 08:18
    Еколошки геноцид
    Оно где народ мора да доживи отрежњење и буђење јесте да нам уништавају квалитет живота на државном нивоу. Дају дозволе да се копа руда а они прво оплеве шуме, то што је лакше да се посече и прода. Да ли знамо шта се одиграва на Фрушкој гори? Да ли је могуће да у Војводини никоме није пало на памет да засади неку шуму, направи пољозаштитне појасеве, да се озелени она пустахија па ја не знам одакле очекујемо кисеоник и чишћење од пестицида који се без контроле користе у пољопривреди. Да ли тупаџијама у власти НС-а пада на памет да направе студију како да се смањи штетни утицај бетона, повећање температуре и слично у граду са најмање вегетације у ЕВРОПИ! Не, само дозволите брзе вожње, камионе достављаче, неконтролисану градњу, бахатост, богаћење, а када опет дође нека пошаст као ова данашња Корона знајте да су вам једнако крваве руке као и прозваним кинезима.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.