FOTO: Nastavlja se postavljanje spomenika Stefanu Nemanji, planira se i fontana sa 48 mlaznica i posebna rasveta

Druga faza postavljanja spomenika Stefanu Nemanji je počela, a danas su stigli fragmenti vizantijskog šlema, što je deo budućeg postamenta.
FOTO: Nastavlja se postavljanje spomenika Stefanu Nemanji, planira se i fontana sa 48 mlaznica i posebna rasveta
Foto: FoNet
Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je podsetio da su prva četiri kamiona sa delovima pristigla 14. avgusta i otada radnici pod nadzorom Olega Laskareva, koji vodi čitav proces, vredno rade. 
 
"Poslednja dva kamiona stižu sredinom septembra, a tada će u Beograd stići i statua Stefana Nemanje. U postamentu će biti unikatni mozaici i reljefi koji će predstavljati delove iz života Stefana Nemanje, odnosno delove srpske istorije. Mozaična tehnika biće ista kao što se koristi u Hramu Svetog Save, po čemu je on jedinstven u svetu jer su u njemu sve freske urađene kao mozaici. U šlemu će moći da bude oko pedeset ljudi istovremeno i zato će taj postament biti svojevrstan muzej na otvorenom", precizirao je Vesić, prilikom obilaska radova na ovom spomeniku na Savskom trgu.
 
 
  Zamenik gradonačelnika je najavio i da se kasnije očekuje dolazak vajara Aleksandra Rukavišnjikova, po čijoj ideji je skulptura i napravljena i koji će nadgledati njeno postavljanje. Nakon toga će skulptura biti patinirana, tako da će građanima biti dostupna sredinom novembra.
 
"Oko spomenika nalaziće se fontana sa 48 mlaznica, a spomenik će imati posebnu rasvetu. Siguran sam da ćemo svi biti ponosni i da će ovo biti jedinstven spomenik u svetu, po kojem će Beograd biti prepoznatljiv", istakao je Vesić.
 
On je pobrojao najbolje evropske vajare i arhitekte, koji učestvuju u brojnim gradskim projektima, na čemu im je mnogo zahvalio.
 
Čitav Savski trg, dodao je Vesić, biće jedinstveno mesto, a posebnu atraktivnost daće mu i budući Muzej Nikole Tesle, koji će se ovde preseliti iz mnogo manjeg prostora u Кrunskoj.
 
"Biće to divan trg, sa pešačkom zonom od skoro dvadeset hiljada kvadrata, a ukupne površine oko 32 hiljade kvadrata", naglasio je Vesić.
 
 
Oleg Laskarev je precizirao da su stigla još četiri kamiona sa delovima spomenika, među kojima su šlem, remen i delovi mozaika.
 
"Proces se odvija po planu, nema kašnjenja i radovi će biti završeni u roku", naveo je on.
 
Laskarev je dodao da su delovi mozaika ručno izrađeni u Rusiji i dopremljeni u Beograd i već za dva dana bi moglo da počne postavljanje.
  • monti pajton

    05.09.2020 15:08
    Flying circus
    Shizofrenia
  • Misha

    04.09.2020 22:07
    Pravoslavni Diznilend
  • Мирко

    04.09.2020 21:58
    @Zoran
    Ја бих се стидео када бих тако писао. ,,Cega... " коме Чему, кага Чега...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.