Neizvesna sudbina Marka Đurića: Ili Dačićev naslednik ili se seli u Vašington ili ostaje tu gde jeste

I dalje traju spekulacije ko će biti u novoj Vladi Srbije, a ko će od dasadašnjih ministara i drugih funkcionera dobiti neko novo zaduženje, pa se mediji u poslednja dva dana bave i dosadašnjim šefom Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Markom Đurićem.

Novosti su juče pisale da je Đurić najverovatniji naslednik Ivice Dačića na poziciji ministra inostranih poslova Srbije, dok danas Blic piše da ove spekulacije nisu tačne.

Izvor Blica navodi da je predsednik Aleksandar Vučić zatražio od Đurića da mu u narednom periodu pomogne u odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama i važno mu je da u Vašingtonu ima nekog na koga može da se osloni. Ambasada u Vašingtonu ostala je upražnjena nakon što je istekao mandat ambasadoru Đerđu Matkoviću koji je tu bio od februara 2015. godine i sada je penzionisan.

"Blic" navodi da su se odnosi Beograda i Vašingtona intenzivirali nakon potpisanog ekonomskog sporazuma u Beloj kući i pozicija amabasadora zahtevaće pun angažman i čak mnogo više posla nego do sada.

Đurić pored engleskog govori i hebrejski jezik, po majci je Jevrejin, pa će mu biti lako da ostvari dobre kontakte sa jevrejskom zajednicom, APPAC-om (Američko-izraelski komitet za javne poslove), a osim toga u poslednje vreme ostvario je dobar kontakt sa predstavnicima američke administracije.

Očekuje se da narednih dana Ministarstvo spoljnih poslova uputi predlog Vladi da Đurić bude imenovan i da se u naredna dva-tri meseca preseli u Vašington.

Inače, isto ovo su B92 potvrdili i izvori ovog beogradskog medija.

S druge strane, list Danas navodi da će Đurić najverovatnije ostati tu gde jeste.

"Nije tajna da Vučić ozbiljno računa na Marka Đurića, aktuelnog direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, da je to postalo jasnije i nakon njegovog prisustva razgovorima u Vašingtonu i Briselu, ali će on, kako sada stvari stoje, najverovatnije i u budućoj vladi ostati na istoj poziciji. O njegovom izboru za budućeg šefa diplomatije u SNS se nije razgovaralo, a bojim se da na izbor Đurića ne bi blagonaklono gledala ni Jadranka Joksimović, koja sa mesta ministra za evropske integracije, takođe, preferira mesto šefa diplomatije", kaže izvor Danasa.

  • Rade

    15.09.2020 21:18
    Da podsetim sve nase ko je bio po ambasadama u istoriji: Jovan Ristic, Milos Crnjanski, Jovan Ducic, Jovan Cvijic, Milovan Milovanovic,, Nikola Pasic, Milan St. Protic, Slobodan Jovanovic, Mihajlo Pupin,...
  • Gimi

    15.09.2020 21:15
    @mnogo smaras
    Tacno, ali ovu zemlju je otela mafija. Ko ce vratiti ovu drzavu narodu od mafije?
    Svaki svajcarac do 29 godina nosi kuci automatsko oruzije i uvek je spreman da brani svajcarsku od spoljnih neprijatelja ali i od mafije koja pokusa da preuzme vlast, tj. stiti drzavu od politicke mafije!!!
  • mnogo smaras

    15.09.2020 20:42
    "Pa, ova" hajde ne smaraj sa tim srbofobnim trolovanjem svuda, jedino TI zasluzujes Djurica a ne Srbija. On je lice ovog rezima a ne lice Srbije.
    mogu da mrzim rezim ali ne mogu da mrzim svoju zemlju. A ti kad je vec toliko opsesivno mrzis, i ako uopste zivis ovde (moguce da si neki 'susjed') umesto da trolujes i bulaznas ovde po ceo dan - idi negde gde ti bolje. Zajedno sa ovim klempavim botom, bot si i ti (samo su vam gazde druge).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.