Može li Boris Tadić da ujedini srpsku opoziciju?

Većina opozicionih stranaka koje je lider Socijaldemokratske stranke Boris Tadić pozvao na današnji razgovor odazvaće se njegovom pozivu, jer smatraju da su razgovori o rušenju režima Aleksandra Vučića važni.
Međutim, kako piše list "Danas", ima i onih koji smatraju da je Tadić istrošeni političar, zaslužan u velikoj meri za dolazak sadašnjeg nedemokratskog režima i da stoga on i ne može biti organizator novog okupljanja opozicije.
 
Nekadašnji predsednik Srbije, međutim, kaže da predlaganje ove inicijative svakako ne znači da želi da preuzime lidersku ulogu u opoziciji, a strategija koju predlaže je upravo usmerena na prekid te borbe za mesto prvog na Titaniku.
 
"U tom smislu, sujete ne bi trebalo da budu razlog za neodazivanje na poziv koji sam uputio", poručio je Tadić uoči današnjeg sastanka u prostorijama Socijaldemoktatske stranke.
 
U prostorije SDS, međutim, neće se pojaviti lider Stranke pravde i pomirenja Dragan Đilas, prvi čovek Narodne stranke Vuk Jeremić, ali ni predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac koga je Tadić nedavno javno prozvao zbog blokade reujedinjenja Demokratske stranke.
 
U njihovo ime, odnosno u ime Udružene opozicije Srbije na sastanak sa Tadićem otići će lider Pokreta za preokret Janko Veselinović.
 
"Tamo idem kao predsedavajući Udružene opozicije Srbije. Svaki razgovor na rušenju autokratskog i diktatorskog režima Aleksandra Vučića ima smisla. Bez obzira kada, gde i kod koga. Važno je da se držimo dogovora, pa makar oni bili i od malog značaja za uspeh borbe. Ovo je borba svih – pojedinaca, porodica, udruženja, sela, naselja, gradova. Partije i pokreti moraju biti čvršći deo tog mozaika. I ponavljam, kada kuća gori, ostavimo sujete. Važno je ko koliko vode baca na plamen koji „hrani“ režim Aleksandra Vučića, a ne pojedinačni utisak o sebi u zadimljenijoj kući. Valjda su to svi konačno shvatili", poručuje Veselinović.
 
I potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić, ali i zamenica predsednika DS Dragana Rakić, poručuju da će njih na sastanku predstavljati Veselinović.
 
"UOS će imati svog predstavnika, a o realnom značaju i mogućem dometu tog sastanka ne mogu unapred ništa da kažem, jer ne znam ni šta će konkretno biti tema tog razgovora", ističe Rakićeva.
 
Struja Demokratske stranke koja se već odavno izjasnila za ujedinjenje sa Tadićevom SDS kaže da neće prisustvovati sastanku, jer izbori u DS nisu završeni.
 
Branislav Lečić, kandidat za predsednika DS i isključeni član ove stranke, napominje za Danas da je svako objedinjavanje korisno i apsolutno je politički dobro da se širi krug onih koji su za rušenje autokratskog režima.
 
"Mi smo uvek bili na tragu ujedinjenja. Ja sam samo kandidat za predsednika DS i ne mogu zvanično da predstavljam stranku dok izbori ne budu završeni", objašnjava Lečić.
 
Dveri se neće odazvati pozivu Tadića, jer kako kaže lider ove stranke Boško Obradović, bivši predsednik Srbije ne može biti moderator okupljanja opozicije.
 
 
"Naprednjaci ne bi došli na vlast da je bivši režim Borisa Tadića bio dobar. To što je sadašnja vlast još gora ne znači da treba da se vratimo na bivši režim. Dogovarati se unutar opozicije moramo i treba nam svaki vid saradnje u rušenju aktuelne vlasti, ali nisam siguran da je Boris Tadić dobar moderator u tom pravcu. Srpski pokret Dveri će se uvek odazvati razgovorima, ali predlažemo da moderator bude neko ko do sada nije bio na vlasti. Što se nas tiče, to može biti i nadstranačka ličnost oko koje se svi slažemo. Najbitnije je da sa smenom sadašnje vlasti moramo da menjamo čitav korumpirani sistem i da nema povratka na staro. Promena sistema je još važnija od promene vlasti", ocenjuje Obradović.
 
Pozivu će se odazvati i aktuelni predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović. On za Danas kaže da će se odazvati uvek, svakom zdravom i konstruktivnom predlogu.
 
Slično tvrdi i predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović.
 
U ime Nove stranke prisustvovaće Aris Movsesijan, predsednik Saveta stranke i kandidat za Živkovićevog naslednika, koji je nakon dva uzastopna mandata na čelo stranke, ali i zbog izbornih rezultata odlučio da se više ne kandiduje za predsednika Nove.
 
Razgovorima u SDS prisustvovaće, kako nam je potvrđeno i predstavnici udruženja Ne davimo Beograd.
 
U Pokretu Dosta je bilo beogradski list nije uspeo da sanzna da li su pozvani na sastanak i da li će se eventualno odazvati tom pozivu.
 
Sastanak Tadića i onih koji se odazovu je danas u 12 časova.
  • Robovlasnik

    19.09.2020 20:29
    Politika
    Nema te politicke figure koju murija ne oblikuje po sopstvenom nahodjenju.nema nezavisne politike,niko ne misli svojom glavom,sve price se plasiraju da bi robovi imali o cemu da razmisljaju,ne o pravim zivotnim problemima,nego o nebitnim stvarima.drzanje u strahu,spinovanje,plasiranje nebuloza sve je to unapred smisljena stvar.tako je u celom svetu,revolucija ne postoji.
  • Tesa

    19.09.2020 16:47
    @ludilo
    Jel treba ova reciklirana Radikalska mafija vecno da urnise i skrnavi po svakom pitanju ovu zemlju? Tebi je uredu sto je Vucic razvalio sve institucije ove zemlje?
  • Voja

    18.09.2020 15:01
    Prvo
    Neka prvo ujedini kućni savet, a za ostalo lako :-)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija