Kako izgleda test samoprocene na koronu

Građani Srbije koji se budu vraćali iz Crne Gore, Hrvatske, BiH i Albanije, a koji će biti pod nadzorom, u okviru njega će možda popunjavati i test samoprocene na virus korona.
Kako izgleda test samoprocene na koronu
Foto: Pixabay
Ovo je jutros nagovestio dr Predrag Kon, u jutarnjem programu na Pinku, govoreći o modelima sprovođenja nadzora nad našim putnicima, koji će početi u petak u 18 časova.
 
"Svako ko uđe u zemlju treba da ima samosvest da je došao iz zemlje u kojoj postoji transmisija. Dobiće obaveštenje o nadzoru i obavezu da se javi u kovid ambulantu. Mi treba jasno da definišemo kako će sve to da se sprovodi. Postoje dva mesta na koja mogu da se jave, to su zavodi za javno zdravlje i kovid ambulante. Postoji i elektronska mogućnost, preko testa samoprocene, koja automatski dostavlja podatke primarnoj zdravstvenoj zaštiti", rekao je dr Kon.
 
Kako navodi Blic, test samoprocene na virus korona moguće je uraditi još od aprila, a za njega je potrebno svega pet minuta. Može se pronaći na sajtu Ministarstva zdravlja, i sama procedura popunjavanja testa je veoma jednostavna.
 
Svako ko želi da ga uradi prvo treba da se registruje, a to se čini upisivanjem LBO i broja zdravstvene knjižice. Zatim se popunjavaju lični podaci, mesto boravišta, broj telefona, a onda je neophodno štiklirati odgovore na pitanja koja su postavljena.
 
Najpre se upisuje datum početka simptoma i koliko iznosi povišena temperatura.
 
Prvo treba štiklirati ponuđene odgovore ako postoji neki od bolova - u mišićima, grudima, stomaku ili u zglobovima.
 
U daljem popunjavanju testa neophodno je označiti neke od simptoma, a navedeni su: otežano disanje, opšta slabost, dijareja, kašalj, mučnina - povraćanje, upala grla, glavobolja, curenje nosa, uznemirenost - konfuznost, gubitak čula ukusa i gubitak čula mirisa.
 
Neophodno je označiti i da li osoba ima neko hronično oboljenje, kao i da li je, ukoliko se radi o ženi, u pitanju porodilja ili trudnica.
 
U trećem delu samog testa, osiguranik popunjava da li je bio u nekoj od zemalja unutar 14 dana otako su se pojavili simptomi, kao i gde i u kom periodu.
 
Poslednje što se na testu traži, jesu podaci o kontaktima - da li je osoba putovala u zaraženo područje, ili bila u nekoj od zdravstvenih ustanova u kojoj se leče oboleli od korone.
 
Pošto se odgovori na sva ova pitanja, potreban je samo klik koji deli od rezultata testa, a koji stiže odmah.
 
Test se može ponoviti sedam dana nakon što je prethodno rađen, a svi podaci se čuvaju u primarnoj zdravstvenoj bazi.
 
Za prvih pet dana, kako je on pušten u rad, test je uradilo 3.500 građana, rečeno je tada za Telegraf.rs u Ministarstvu zdravlja.
 
Krizni štab za borbu protiv korona virusa je doneo odluku o sprovođenju nadzora nad ovim našim građanima. Oni će na granicama, pri pasoškoj kontroli, dobijati obaveštenja da su pod nadzorom i da moraju da se jave u kovid ambulantu. 
 
Svi detalji, odnosno kompletna procedura, trebalo bi da bude utvrđena do petka. Ono što je za sada sigurno, jeste da i ako se naši građani budu oglušili o preporuke struke, neće biti kažnjavani.
  • Mile

    27.10.2020 23:45
    Glupost
    Ja sam tako popio samoizolaciju kada sam ušao u Hrvatsku, tamo su još gore dolaze na kuću da te proveravaju. U suštini su me zaštitili da se ne zarazim u HR tamo upravo šire na sve strane boleštinu.
  • SMile

    16.09.2020 11:45
    A šta ćemo sa...
    A ko samo predje granicu sa BIH da bi samo nasuo gorivo po 95din?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija