Ambasador Izraela u Srbiji: Moja zemlja priznala Kosovo, to više nije pitanje

Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan izjavio je danas da je za njegovu zemlju veoma pozitivna, značajna i dobra vest što će Srbija svoju ambasadu preseliti u Jerusalim, uz napomenu da je Izrael priznao nezavisnost Kosova 4. septembra i da je njegov posao, kao ambasadora, da učini sve da to ne utiče na odnose sa Beogradom.
Vilan je, govoreći o susretu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da se razgovaralo i o izraelskom priznanju nezavisnosti Kosova i da je "predsednik jasno rekao šta misli o tome".
 
"Pomenuo je da je govorio i sa premijerom Benjaminom Netanjahuom, ali više smo se koncentrisali kako da radimo na unapređenju odnosa i nismo detaljno govorili o Kosovu", rekao je Vilan.
 
Ono što je rekao (Vučić) je da nije nešto čime je zadovoljan i ne podržava, ali Izrael je suverena država i to je bila naša odluka. Sporazum je potpisan, to nije nešto što možemo predsednik ili ja da promenimo, već da se fokusiramo kako bismo unapredili naše odnose, a ne da se bavimo onim što je urađeno pre dve i po nedelje u Vašingtonu, predočio je Vilan.
 
"Izrael je priznao Kosovo 4. septembra i sada svoju ulogu kao ambasadora u Beogradu vidim kao način da to ne pokvari odnose Srbije i Izraela", dodao je on.
 
Vilan je na pitanje o izmeštanju ambasade Srbije u Jerusalim naveo da ne bi trebalo da bude neka vest da zemlja premešta svoju ambasadu u prestonicu druge zemlje. On je napomenuo i da se po dolasku u Beograd sreo sa palestinskim ambasadorom u Srbiji, ističući da njih dvojica nemaju nikakav spor.
 
"Mislim da cela ta priča, način razmišljanja, Jerusalim je glavni grad Izraela, možemo pričati koji delovi, ali to ne menja činjenicu da je Jerusalim prestonica", zaključio je Vilan.
  • @ Milan

    21.09.2020 23:41
    mmm...
    vrhkoma više zanima vojna oprema, tako bar kaže AB
    https://www.jpost.com/opinion/building-on-history-serbia-is-modernizing-its-partnership-with-israel-640508
  • Mile Prcikoza

    21.09.2020 15:42
    Sarkazam
    Ako sam dobro shvatio prekidamo diplomatske odnose sa ovima I otvaramo ambasadu u glavnom gradu Palestine.
  • juče rođen

    21.09.2020 14:33
    idi, begaj
    bruka, a mi pali s kruške pa ne vidimo ni zašto, ma daj...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.