Avion Vojske koji se srušio star 34 godine, remontovan 2016.

Avion koji se srušio u ataru sela Brasina kod Loznice star je 34 godine, a nakon remonta 2016. i pauze od dve godine, našao se ponovo u vazduhu u maju ove godine.
Reč je o dvosed MiG-21UM (NL-16, evidencijskog broja 16185) najmlađi MiG-21 kojeg je decembra 1986. nabavila bivša Jugoslavija. Remontovan je 2016. godine u Vazduhoplovnom zavodu "Moma Stanojlović" i, kako je ranije ove godine objavio portal "Tango six", trebalo je da ostane u upotrebi do 2026.
 
Prilikom prošlogodišnjeg obeležavanja Dana avijacije, komandant 204. vazduhoplovne brigade general Željko Bilić izjavio je za taj portal da su "MiG-ovi 21 još uvek u funkciji i da će to biti do 2025. godine".
 
Od septembra 2015. kada je zbog isteka već produženih resursa i životnog veka prizemljen poslednji jednosed MiG-21bis, RV i PVO je koristilo samo tri dvoseda od kojih je jedan (16178) prema Podregionalnom sporazumu o kontroli naoružanja u drugoj polovini 90-tih godina bio razoružan.
 
Usled nedostatka dovoljnog broja lovačkih aviona, na preostala dva MiG-21UM (16180 i 16185) su početkom 2016. godine integrisane infracrveno samonavođene rakete vazduh-vazduh R-60MK i oni su između ostalog korišćeni u dežurnoj jedinici sistema PVO države, navodi "Tango six".
 
Ministarstvo odbrane je, nakon što se jutros srušio MiG21, saopštilo da je pre leta avion pregledan i konstatovano je da je spreman za let i bezbedan. O samom padu aviona više OVDE.
  • Irena

    25.09.2020 15:47
    Obicna gradjanka
    U pancevu se skoro svakodnevno javljaju naleti aviona i to u nisk i brisucem letu iznad cetvorospratnica.Mi u Pancevu molimo boga da sr neki moderan mig ne srusi na rafineriju a onda zbogom Pancevo,Beograde
  • ?

    25.09.2020 15:20
    @ Ma
    valjda je nakon remonta i tolike pauze pregledan još koji put od maja meseca? Kome se daje nešto na upravljanje, a bez nužnih provera pred put? Ko zna šta ih je snašlo... svakako da ne valja i strašno i za te ljude i za njihove porodice. Pitanje je kako i gde remontuju avione, jer desi se malo'malo da kada se medijski isprati neki uspeh vlasti, iza toga sledi neki incident, što dovodi u pitanje takve uspehe. Juče su se hvalili novim hangarima, a danas im padaju letelice i ginu piloti; dok oni hrane javnost pričama o unapređenju stanja, naslovi obaveštavaju o ljudskim žrtvama, a štete više nego očigledne.
    https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?mm=09&nav_id=1729785
  • Miladin

    25.09.2020 14:43
    Prastari vazduhoplovi,,neiskusni piloti, slabo odrzavanje su nazalost preduslovi za ovakve nesrece. Takodje,, svedoci smo da se ne postuju mere bezbenosti i cesti su naleti vazduhoplova iznad gusto naseljenih mesta. Nazalost, moze se ocekivati da neka od narednih vazduhoplovnih nesreca prouzrokuje mnoge zrtve u gusto naseljenom mestu. SNS vlast insistira na nepostovanju zakona i mera bezbednosti I proganja sve casne i postene oficire i podoficire.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.