Holandska studija: Srbija je zarobljena država, SNS bira ko dobija šansu a ko ne - posledica je "odliv mozgova"

Proces proširenja EU na Zapadni Balkan neće dati rezultate ako se najpre ne reši problem zarobljenih država u regionu, ocenjuje se u studiji holandskog Klingendil instituta.
Holandska studija: Srbija je zarobljena država, SNS bira ko dobija šansu a ko ne - posledica je "odliv mozgova"
Foto: Pixabay (ilustracija)
U izveštaju koji prenosi EurAktiv Srbija se navodi da rastuća uloga aktera poput Kine na Zapadnom Balkanu može da bude argument za ubrzavanje pregovora o pristupanju EU.
 
Međutim, razloga za optimizam oko brze integracije regiona u EU neće biti ako se prvo ne reši problem zarobljene države, navodi se u studiji "Destruktivni efekti zarobljavanja države na Zapadnom Balkanu. Potkopano proširenje EU".
 
Termin "zarobljena država" odnosi se na proces u kome se politički akteri infiltriraju u državne strukture uz pomoć klijentilističkih mreža i koriste te državne strukture kao plašt za sakrivanje koruptivnih radnji.
 
Kako to deluje u praksi, autor studije, istraživač saradnik Klingendil instituta Marten Lemstra, pokazao je na primeru Srbije koja, kako se navodi, beleži pad vladavine prava i demokratije od 2012, što je kulminiralo prelaskom iz kategorije demokratskih zemalja u hibridne režime u izveštaju Fridom hausa za 2020.
 
Uz pomoć mehanizama za zarobljavanje države, vladajuća Srpska napredna stranka, predvođena Aleksandrom Vučićem, proširila je svoju moć na sve aspekte društva i politike, navodi se u studiji. Kako se dodaje, zarobljavanje države u Srbiji vuče korene od vlasti Slobodana Miloševića, kada je sadašnji predsednik Vučić bio ministar informisanja.
 
SNS najveća partija u Evropi
 
SNS je od dolaska na vlast 2012. pokrenula politizaciju javne uprave, gde se lojalnost vladajućoj partiji nagrađuje radnim mestom, navodi se. Postavljenja na osnovu lojalnosti, a ne samo po zaslugama predstavljaju moćan način povezivanja pristalica, koji obezbeđuju glasove svojoj partiji.
 
"Značaj članstva u vladajućem SNS kao putu do posla i prilika pokazuje se kroz veličinu partije", kaže istraživač holandskog instituta.
 
Članstvo SNS naraslo je na 730.000 ljudi, pa je to najveća partija u Evropi. Poređenja radi, nemačka CDU ima "samo" 407.000 članova, iako je Nemačka 11 puta veća od Srbije.
 
 
Postavljanje pristalica na najvažnije pozicije u državnoj administraciji znači još jednu korist za političke elite - obezbeđuje kontrolu nad ključnom fazom sprovođenja zakona.
 
"U Srbiji legalni okvir za vladavinu prava i slobodu medija često postoji samo na papiru, a u praksi se primenjuje selektivno, u korist vladajuće stranke", ukazuje se u izveštaju holandskog instituta.
 
Navodi se i primer istrage zbog pranja novca koju su srpske vlasti nedavno pokrenule u nevladinim organizacijama, dok takvih istraga nije bilo među članovima vladajuće stranke, koji su zapravo navodno umešani u takve aktivnosti.
 
Kontrola nad javnom administracijom, uključujući pravosuđe, pomaže vladi da "targetira" kritičare, a da zaštiti pristalice, piše dalje.
 
Javni resursi se koriste za kontrolu medija, što srpskoj vladi omogućava da i dalje bude zadužena za narativ koji mediji oblikuju o srpskoj vladi i EU, navodi se u izveštaju i dodaje da javni servis, pošto zavisi od finansiranja države, pristrasno izveštava.
 
Ukazuje se i na primere napada na nezavisne novinare koji nisu kažnjeni, što vodi samocenzuri. Prema Svetskom indeksu slobode štampe, Srbija je na 93. mestu a situacija u zemlji je ocenjena kao zabrinjavajuća.
 
Pored toga, posledica zarobljavanja države može da se pretvori u zarobljavanje prilika - kada koruptivna vlada nadgleda ko dobija ekonomske prilike, a ko ne. Zato mladi i talentovani ljudi često daju prednost odlasku iz zemlje, što za posledicu ima "odliv mozgova", jedan od glavnih izazova na Zapadnom Balkanu.
  • pawlle

    28.09.2020 12:02
    tek sad vam je doslo iz dupeta u glavu
  • Nikola

    28.09.2020 11:26
    @Bedi
    Ne znam zašto stalno vijate duhove iz Titovog vremena.. Jedno vreme vam je priča i prolazila ali pošto je prošlo već 40 godina od Titove smrti shvati da su svi iz tog vremena ili odavno pokojni ili su u dubokoj starosti. Prekinite da tražite krivicu u komunizmu po modelu Amerike jer nismo naivni, komunizam je odavno mrtav.. Jedini i pravi krivac je kapitalizam i mogućnost da krupni kapital i privatna svojina prelazi okvire države. Taj sistem komunizna je valjao bar duplo u odnosu na današnju demokratiju, čitaj kapitalizam
  • Bedi

    26.09.2020 23:35
    Interesna grupa a ne partija
    Tragikomedija da jednu tako šarenoliku interesnu grupu neko zove partijom. Radi se o interesnoj grupi crvenih , žutih , naprednih i svakakvih drugih hoštaplera. Organizovano se zadnje 2 decenije, pa i duže proteruju stručni a na njihova mesta postavljaju podobni partijski i kadrovi, čak iz Titove duboke komunističke države! Javni tužioci i sudije se bave organizovanim kriminalom, a negativnom selekcijom se vrši popuna tih duboko kriminalizovanih struktura. Pa kod nas u lokalu je čovek iz izvršne vlasti - inspektor godinama okretao glavu od toga da se rođaci pojedinih sudija i tužilaca nalaze u stalnom radnom odnosu po školama i uče decu (čemu???) i ako nikakve uslove za to nisu ispunjavali. Da bi to prikrili koristili su diplome drugih lica kojima su falsifikovali-lažirali konkurse, a taj lik inspektor je sebi obezbedio mesto pomočnika javnog tužioca i pogađate šta radi sada ! Prodaje interese države i drugih oštećenih za tanjir pasulja i travaricu čime upotpunjuje svoju tužilačku platu. Na njegovo mesto, mesto insp[ektora postavljen je čovek koji se pre toga bavio proterivanjem stručnih kadrova! SRBIJA!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija