Zvanična prosečna plata 60.029 dinara, a realna ni 46.000 dinara

Iako su se nadležni danas pohvalili iznosom prosečna plate koju je dostigla Srbija, a u iznosu od 60.029 dinara neto, taj iznos je daleko od realne zarade koju zarađuje većina građana Srbije.
Zvanična prosečna plata 60.029 dinara, a realna ni 46.000 dinara
Foto: 021.rs
Štaviše, Republički zavod za statistiku, koji vodi evidenciju o prosečnim platama u Srbiji, takođe objavljuje mnogo realniji iznos koji je najbliži pravoj prosečnoj plati u Srbiji - a ta suma zvanično iznosi 45.736 dinara neto.
 
Reč je o medijalnoj zaradi - iznosu do kog statistički zarađuje polovina zaposlenih u Srbiji, a kojom se nadležni mnogo ne hvale.
 
Kad je reč o novoj statistici o zaradama u Srbiji za jul, analiza Republičkog zavoda za statistiku kaže da je prosečna neto zarada u celoj Vojvodini 57.214 dinara. 
 
Zarade su znatno više u Novom Sadu u odnosu na celu pokrajinu, pa su tako zaposleni Novosađani u proseku u julu zaradili 67.345 dinara. Najniže plate imaju zaposleni u Srbobranu i to svega 46.504 dinara neto - jedva nešto više od medijalne zarade u Srbiji.
 
Ovim statističkim pregledima obuhvaćeni su svi poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade kako zaposlenih u radnom odnosu, tako i mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi. 
 
Poreska uprava ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, pa se novi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.
  • Ja

    27.09.2020 14:04
    Ovo je laž.
  • Statistika

    26.09.2020 16:49
    @Dane
    Kako će se tako videti stanje u državi odnosno standard ako ignorišete to što veliki broj prima novac u koverti bez ikakvih papira?
    @P
    Lično me veoma zabrinjava što osoba koja je profesor u srednjoj školi ne razume šta znači prosek vrednosti, odnosno da prosečna plata nije isto što i plata koju dobija svaki pojedinačni radnik od prvog do poslednjeg. Po vašem kriterijumu međutim, slažem se, iznos jeste "naštimovan" jer ja sam primio platu IZNAD objavljenog neto proseka. Imam i ja velika slova.
  • Dane

    26.09.2020 11:55
    Resenje
    Ma kakvi prosek plate, to treba po kategorijama da se napravi statistika. Recimo do 40; 40-50; 50-60; i tako sve do 120 i vise. I to neka se racuna ukupno koliko legne na racun a ne po uplati u PIO. Onda ce se videti stanje u drzavi tj standard.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija